Cookies- og Brukervilkår


Rosesikader

Klatrerosen ”Maigold” ved husveggen har fått ubudne gjester. Det er rosesikader som er på ferde. Det er tydelig å se på bladene når rosen er angrepet. Bladene får små hvite flekker. Først langs midtribben, senere på hele bladflaten.

Rosesikadene lever nemlig av plantesaften, som de suger fra undersiden av bladene. Du kan se sikadene med det blotte øye. Det er små insekter på 3-4 mm. Larvene er cirka halvparten så store. Voksne sikader har vinger, og kan derfor lett bevege seg rundt fra rose til rose.

I en tørr og varm sommer kan sikadene bli tallrike, og er man uheldig, kan noen roseskudd visne som følge av angrepet. Men det ender likevel sjelden særlig ille. Sikadene legger sine egg like under den glatte barken på roseskuddene i august/september.

Eggene overvintrer her, og klekkes ut neste vår når rosen skyter igjen.Av samme grunn opplever man som oftest at sikadene opptrer i de rosene hvor beskjæringen har vært forsiktig. På andre roser fjerner man eggene når man beskjærer.

Skulle sikadene være mer tallrike enn her, kan du spyle dem av med en vannstråle. Alternativt kan du sprøyte rosen med insektsåpe – unngå bare å gjøre det i solskinn, for da svis bladene av såpen. Sikadene kan i dette tilfelle nesten ristes av bladet. Resten fjerner Mette med fingerspissen.

Relaterte artikler

 • ROSER: Bladlus

  ROSER: Bladlus

  26/09 VIDEO: En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt ...

 • KJØKKENHAGE:Lus

  KJØKKENHAGE:Lus

  26/09 VIDEO: Artisjokkplantene i kjøkkenhagen er etter en tørr forsommer blitt invadert av bladlus. Særlig under bladene sitter det store klynger av svarte lus. Lus kan også være gul-, grønn- eller rødaktige.

 • STAUDER:Bli kvitt bladlus

  STAUDER:Bli kvitt bladlus

  26/09 VIDEO: Selv om stauder normalt er sunne planter som kan klare seg selv, har nok mange likevel opplevd invasjon av bladlus – særlig i tørre perioder.

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss