Cookies- og Brukervilkår


Rosetretthet

Nye roser bør alltid plantes et sted i hagen hvor det ikke har vokst roser de siste 10 til 20 år. For jorda kan bli trett av roser. Fenomenet kalles jordtretthet – eller rosetretthet. En ny, frisk rose plantet i gammel rosejord vil derfor ikke trives.

Det er flere måter å løse problemet på. Finn et annet sted til rosene, skift ut jorda – eller så tagetes i en sesong. Det er sannsynligvis mange forskjellige årsaker til denne jordtrettheten, flere enn man i dag har fullt kjennskap til. Et kjent problem er tilstedeværelsen av såkalte nematoder i jorda.

Nematoder er mikroskopiske rundormer, som lever på røttene i jorda. Det finnes flere typer. Mange roser lever utmerket med nematoder i bedet i mange år, men skal en eller flere av rosene skiftes ut med en annen modell, går det ikke lenger. Nematodene blir skadelige for rosenes røtter, og de vil ikke lenger trives i bedet.

Har du ikke et annet velegnet sted i hagen til rosene, må du derfor skifte ut jorda. Mette klarer seg her med et par trillebårer. I den ene har hun den friske jorda fra et annet sted i hagen – i den andre den gamle rosejorda hun graver opp.

Når jorda er skiftet ut, kan den nye rosen plantes. Det er tross alt en overkommelig oppgave, hvis det bare er et par enkelte roser i bedet som skal skiftes ut. Er du veldig glad i roser, kan du gjøre som her, hvor hagearkitekten har tenkt på fenomenet allerede ved tegnebordet.

Bedet er komponert i fire felt, hvor det bare er roser i annethvert. Hvis rosene i ett felt skal skiftes ut, kan man simpelthen rykke plantene i bedet ett felt fram, og dermed bevare bedet. En tredje metode er å oppheve jordtrettheten. Det kan skje ved å dyrke tagetes i bedet én sesong.

Hvorfor det virker, er ikke ekspertene sikre på.Men tagetesrøtter er giftige for nematodene. Hvis bedet holdes fritt for ugress, er det ikke noe annet nematodene kan leve av, og de går derfor til grunne.

Tagetes utskiller dessuten noen kjemiske stoffer fra røttene – og plantemassen inneholder eteriske oljer, som alt sammen trolig medvirker til at jordtrettheten forsvinner.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss