Cookies- og Brukervilkår


Rosetretthet

Nye roser bør alltid plantes et sted i hagen hvor det ikke har vokst roser de siste 10 til 20 år. For jorda kan bli trett av roser. Fenomenet kalles jordtretthet – eller rosetretthet. En ny, frisk rose plantet i gammel rosejord vil derfor ikke trives.

Det er flere måter å løse problemet på. Finn et annet sted til rosene, skift ut jorda – eller så tagetes i en sesong. Det er sannsynligvis mange forskjellige årsaker til denne jordtrettheten, flere enn man i dag har fullt kjennskap til. Et kjent problem er tilstedeværelsen av såkalte nematoder i jorda.

Nematoder er mikroskopiske rundormer, som lever på røttene i jorda. Det finnes flere typer. Mange roser lever utmerket med nematoder i bedet i mange år, men skal en eller flere av rosene skiftes ut med en annen modell, går det ikke lenger. Nematodene blir skadelige for rosenes røtter, og de vil ikke lenger trives i bedet.

Har du ikke et annet velegnet sted i hagen til rosene, må du derfor skifte ut jorda. Mette klarer seg her med et par trillebårer. I den ene har hun den friske jorda fra et annet sted i hagen – i den andre den gamle rosejorda hun graver opp.

Når jorda er skiftet ut, kan den nye rosen plantes. Det er tross alt en overkommelig oppgave, hvis det bare er et par enkelte roser i bedet som skal skiftes ut. Er du veldig glad i roser, kan du gjøre som her, hvor hagearkitekten har tenkt på fenomenet allerede ved tegnebordet.

Bedet er komponert i fire felt, hvor det bare er roser i annethvert. Hvis rosene i ett felt skal skiftes ut, kan man simpelthen rykke plantene i bedet ett felt fram, og dermed bevare bedet. En tredje metode er å oppheve jordtrettheten. Det kan skje ved å dyrke tagetes i bedet én sesong.

Hvorfor det virker, er ikke ekspertene sikre på.Men tagetesrøtter er giftige for nematodene. Hvis bedet holdes fritt for ugress, er det ikke noe annet nematodene kan leve av, og de går derfor til grunne.

Tagetes utskiller dessuten noen kjemiske stoffer fra røttene – og plantemassen inneholder eteriske oljer, som alt sammen trolig medvirker til at jordtrettheten forsvinner.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss