Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Landskapsarkitekt Mette Østergaard har en stor lidenskap for roser, og har arbeidet med hageplanter og blomster i mange år.

Når hun bestemmer seg for å opparbeide et nytt rosebed i hagen, er en del av den gode planleggingen å lage en skisse over bedet. Mette er vant til å arbeide ved kjøkkenbordet hos kundene sine. Det er utstyret innrettet etter, og enhver hageeier kan selv leke hagearkitekt med papir og blyant.

Et stykke rutepapir, som Mette har lagt under det gjennomsiktige tegnepapiret, er til stor hjelp når målestokkforholdene skal overholdes. Tegnepapiret her kalles Manyfold, men du kan like gjerne bruke vanlig matpapir eller mønsterpapir fra sysakene.

Det er naturligvis en forutsetning at hun kjenner målene på bedet når hun går i gang med skissen. I dette tilfellet skal bedet være 3 x 4 meter. Hun begynner med å tegne inn rammene for bedet. Tegn først rammen for bedet inn på rutepapiret underst.

Når du deretter tegner videre på det gjennomsiktige papiret øverst, kan du uten videre forkaste det øverste papiret hvis skissen viser seg å ikke fungere helt optimalt. Dette bedet skal omkranses av en innhegning på tre sider.

For å ha en mulighet til å komme rundt i bedet uten å trå altfor mye på jorda, planlegger Mette en sti gjennom bedet. Fra stien kan hun nå alle plantene i bedet. Stien snor seg gjennom bedet som bokstaven M. Deretter markerer hun hvor de forskjellige rosene skal plasseres i bedet.

Det skal være mange typer. Storblomstrende, klatreroser, historiske roser, klaseroser og bunndekkere. Rosene langs den ene siden av bedet skal være på stammer. Fargene varierer mye på de forskjellige rosene. Derfor skal det også plantes stauder i blå og hvite nyanser i bedet.

Staudene skal både bidra til å dekke bunnen, så ugresset ikke så lett tar overhånd, og dessuten fargemessig være med på å binde alle rosenes forskjellige farger bedre sammen. Det kommer blant annet lavendel, salvie, bergmynte, brudeslør og storkenebb mellom rosene.

Tanken er at bedet senere vil framstå som et lite hav, hvor rosene og de forskjellige staudene flyter fint mellom hverandre. Skissen er nå ferdig, og Mette har fått et godt overblikk over det kommende bedet. Skissen er til stor hjelp når det skal plantes til.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss