Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Landskapsarkitekt Mette Østergaard har en stor lidenskap for roser, og har arbeidet med hageplanter og blomster i mange år.

Når hun bestemmer seg for å opparbeide et nytt rosebed i hagen, er en del av den gode planleggingen å lage en skisse over bedet. Mette er vant til å arbeide ved kjøkkenbordet hos kundene sine. Det er utstyret innrettet etter, og enhver hageeier kan selv leke hagearkitekt med papir og blyant.

Et stykke rutepapir, som Mette har lagt under det gjennomsiktige tegnepapiret, er til stor hjelp når målestokkforholdene skal overholdes. Tegnepapiret her kalles Manyfold, men du kan like gjerne bruke vanlig matpapir eller mønsterpapir fra sysakene.

Det er naturligvis en forutsetning at hun kjenner målene på bedet når hun går i gang med skissen. I dette tilfellet skal bedet være 3 x 4 meter. Hun begynner med å tegne inn rammene for bedet. Tegn først rammen for bedet inn på rutepapiret underst.

Når du deretter tegner videre på det gjennomsiktige papiret øverst, kan du uten videre forkaste det øverste papiret hvis skissen viser seg å ikke fungere helt optimalt. Dette bedet skal omkranses av en innhegning på tre sider.

For å ha en mulighet til å komme rundt i bedet uten å trå altfor mye på jorda, planlegger Mette en sti gjennom bedet. Fra stien kan hun nå alle plantene i bedet. Stien snor seg gjennom bedet som bokstaven M. Deretter markerer hun hvor de forskjellige rosene skal plasseres i bedet.

Det skal være mange typer. Storblomstrende, klatreroser, historiske roser, klaseroser og bunndekkere. Rosene langs den ene siden av bedet skal være på stammer. Fargene varierer mye på de forskjellige rosene. Derfor skal det også plantes stauder i blå og hvite nyanser i bedet.

Staudene skal både bidra til å dekke bunnen, så ugresset ikke så lett tar overhånd, og dessuten fargemessig være med på å binde alle rosenes forskjellige farger bedre sammen. Det kommer blant annet lavendel, salvie, bergmynte, brudeslør og storkenebb mellom rosene.

Tanken er at bedet senere vil framstå som et lite hav, hvor rosene og de forskjellige staudene flyter fint mellom hverandre. Skissen er nå ferdig, og Mette har fått et godt overblikk over det kommende bedet. Skissen er til stor hjelp når det skal plantes til.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss