Cookies- og Brukervilkår


Slik fjernes et villskudd

Man opplever med jevne mellomrom at roser skyter såkalte villskudd. Det er skudd fra selve grunnstammen av roseplanten.

Det er derfor ikke et roseskudd fra den rosen du har valgt å plante, men et skudd fra den delen av rosen som den valgte sorten er okulert på. Det er altså en helt annen roseplante. Her ser man tydelig at bladene på det nye skuddet ser helt annerledes ut enn de øvrige bladene.

Det nye skuddet har markant mindre blader – og det er lett å se at det her er snakk om to forskjellige roser. Vi kjenner selvfølgelig bare navnet på den ekte vi har valgt. Det er den engelske rosen ”Graham Thomas”.

En gang sa man at man alltid kunne gjenkjenne villskuddet ved at det har syv blader, mens den ekte rosen har fem. Det holder ikke alltid, så det gjelder å bruke øynene. Villskuddet må naturligvis fjernes. Og helst med én gang. Ellers risikerer du at det skyter på nytt.

Først fjerner Mette jorda rundt villskuddet med en graveskje. Det gjør det lettere å se mer nøyaktig hvor villskuddet kommer fra på grunnstammen. Deretter bytter hun ut graveskjeen med et annet redskap, som passer godt i størrelsen til villskuddet.

Det er et slags stemjern. Nå presser hun jernet ned, samtidig med at hun trekker i villskuddet. På den måten er det større sjanse for å rive av hele villskuddet inne ved grunnstammen, så det er borte for godt.

Det lykkes ikke helt i første omgang, men hun fortsetter å grave videre inn mot grunnstammen med graveskjeen, og forsøker igjen. Tiden vil vise om det lykkes helt, men det ser umiddelbart slik ut. Bakerst i bedet har også en annen rose skutt fra roten. Det er den historiske rosen ”Henri Martin”.

Den står godt og ser fin ut på avstand. Derfor har ikke Mette oppdaget villskuddet i første omgang. På denne rosen passer den gamle regelen om at den ekte rosen har fem blader mens villskuddet har syv. Nå skal villskuddet vekk. Samme metode forsøkes igjen.

Først graver hun bort jorda.Ugresshakken plasseres nøye – og endelig kan hun trekke i villskuddet mens hun stemmer nedover med ugresshakken. Denne gangen ser det ut til å lykkes. Et godt lite stykke av grunnstammen er kommet med opp.

Senere på sesongen har den høystammede rosen ”Super Dorothy” opptil flere villskudd. De kommer fra flere forskjellige steder på rosen, og varierer i størrelse. Villskuddene har stått litt skjult, da resten av bedet er vokst godt til. Roser på stamme er okulert to steder.

Her er stammen okulert først på roten, og siden er Super Dorothy-rosen okulert på stammen øverst. Det er dermed tre forskjellige roser som kan skyte fra planten. Og det har skjedd her. Det er både skudd fra selve roten, og lengre oppe villskudd fra stammen.

De må ikke få lov å ta saft og kraft fra rosen i toppen, som planmessig skal gro her. Det er bare toppen, Super Dorothy, Mette vil ha, så de øvrige skuddene fjernes.

Hun må lete litt etter rotskuddet, men det går greit å dra det av. Og skuddene fra stammen er ikke så store, så de er greie å fjerne.

Relaterte artikler

 • BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  BLOMSTER: Rotstimulerende midler

  27/10 VIDEO: Plantehormoner kan være en god hjelp når du skal lage stiklinger på et uhensiktsmessig tidspunkt av året, eller hvis du jobber med stiklinger fra planter med treaktige røtter, som generelt har vondt for å danne nye ...

 • BLOMSTER: Atamon mot sopp

  BLOMSTER: Atamon mot sopp

  27/10 VIDEO: Når du går i gang med å forkultivere sommerblomstene dine tidlig om våren, når det fremdeles er kjølig, er det større risiko for at så-kassen med frøene dine blir offer for ulike typer soppsykdommer.

 • BLOMSTER: Rotledere

  BLOMSTER: Rotledere

  27/10 VIDEO: Blant de mange forskjellige forspiringssystemer som finnes i handelen, foretrekker Jane disse såkalte roottrainers – eller rotledere, om man vil.

 • BLOMSTER: Klatrende sommerblomster

  BLOMSTER: Klatrende sommerblomster

  27/10 VIDEO: Sommerblomster kan du bruke på utallige måter. Og noen av dem har helt spesielle evner. De kan nemlig klatre og komme ganske høyt til værs, hvis du hjelper dem litt.

 • BLOMSTER: Samle frø selv

  BLOMSTER: Samle frø selv

  27/10 VIDEO: Når du med jevne mellomrom tar en runde for å stelle sommerblomstene i bedene dine, så prøv å legge merke til om noen av plantene kanskje allerede har satt frø. Da er det nemlig tid for å høste, så du har frø til neste år.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss