Cookies- og Brukervilkår


Skisse

Det er lett å bli forført når man beveger seg rundt mellom planteskolens mange rader av herlig blomstrende slyngplanter.

Men før du fristes til å kjøpe hele butikken, så tenk over hva slags planter du har bruk for, og hvilke egenskaper de forskjellige plantene har hver for seg. Søk inspirasjon i andres hager – eller via bøker og blader.

Det er nemlig langt lettere å velge når du har funnet ut hvilke egenskaper som passer best for deg, hagen din og voksestedet du kan tilby plantene.Den virkelig store og blomstrende klassikeren innenfor slyngplantene er klematis.

De finnes i alle mulige farger, og med både fylte og enkelte blomster. De fleste klematis ser visne ut i vinterens løp. Noen av dem skal bare stusses litt til etter blomstring, andre må klippes hardt ned hvert år.

Det avhenger helt av hvilken beskjæringsgruppe den enkelte klematis tilhører. Av samme grunn kan det heller ikke anbefales at man blander de forskjellige klematisgruppene. Da blir det i hvert fall vanskelig å se hvor hver enkelt klematis hører til.

Det finnes enkelte klematissorter som er eviggrønne. De er til gjengjeld ikke så hardføre som de øvrige. Men det er masse andre muligheter enn klematis, hvis man er på utkikk etter slyngplanter. En annen klassiker er eføy, eller bergflette.

Den er både eviggrønn, hardfør og levedyktig under de fleste forhold. Den blomstrer først sent i livet med litt unnseelige blomster. Til gjengjeld både dufter de godt og tiltrekker seg bier, som noen av de seneste blomstene i hagen som kan levere nektar før vinteren.

Det er en typisk selvklatrende slyngplante man velger på grunn av de flotte og dekkende bladene. I en hage med mye skygge kan kaprifolium være riktig valg. Flere av sortene har deilig duftende blomster.

Sverger man til hengende blomsterklaser, er blåregn vanskelig å komme utenom. Den er svært dekorativ over en pergola eller ved et inngangsparti.Klatreroser er en annen favoritt for mange. Også her er det et vell av muligheter.

De fås med både duftende, fylte og enkelte blomster. Det finnes de som blomstrer overveldende én gang – og de som kommer igjen og igjen.

Slyngplanter brukes som oftest som en slags tilleggsbeplantning i hagen, hvor man ønsker litt ekstra grønt eller ekstra blomstring. Derfor vil din suksess med plantevalget alltid avhenge av hvor i hagen planten skal gro, under hvilke forhold og på hvilken måte.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss