Cookies- og Brukervilkår


Plantevalg

I denne hagen vil Jane lage en lett pergola-konstruksjon, som skal bære noen blåregn. Plantene skal med tiden fungere som et slags levende gjerde, som skjermer for innsyn i hagen. Blåregn kan ikke holde seg selv oppe, så den må ha noe å klatre i. Derfor må det etableres en overbygning med en slags overligger på det eksisterende plankeverket.

Allerede på tegnebordet er det viktig å ta høyde for hva det er for en plante som skal vokse her. Både fordi slyngplantene vokser til værs på forskjellig vis – og fordi det er stor forskjell på tyngden av dem når de får noen år på baken.

En blåregn slynger seg oppover med stammen. Den er kraftig voksende, og blir forholdsvis tung. Derfor må en slik plante ha en gedigen konstruksjon, som kan bære en del vekt. Men det må også være noe med et mindre omfang enn stolpene, som blåregnen til å begynne med kan sno stammen sin rundt.

I første omgang bruker Jane et foto fra hagen som utgangspunkt for sin skisse. Pergolaen skal følge det eksisterende plankeverket, som går fra husets hjørne og slår en 90 graders vinkel bortover mot et eksisterende sykkelskur.

Stolpene som fra før støtter plankeverket må alle forlenges i høyden. Det kan f.eks. gjøres ved å skjære en profil, slik at den eksisterende stolpen kan settes sammen med et nytt stolpestykke. Når man så både limer og skrur fast skjøten, får man et holdbart resultat.

Oppå stolpeforlengerne må det monteres en overligger. Den er litt smalere i sin dimensjon enn stolpene. Det gjør helhetsinntrykket litt lettere.På innersiden av stolpene på hver side og under overliggeren må det monteres en tykk stålwire.

Wiren må sitte med en avstand på minst 5 cm fra trestolpene. Det er rundt denne wiren blåregnen kan slynge stammen sin. Når tegningen er klar, er det ikke så vanskelig å gå i gang med pergolaen.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss