Cookies- og Brukervilkår


Klatreformer

For å lykkes med slyngplanter i hagen, er det grunnleggende at du helt fra begynnelsen av tar høyde for hvordan disse plantene, hver især, klatrer. Felles for dem er at de må ha noe å vokse oppetter, men hva det skal være, avhenger helt av den enkelte plantens måte å klatre på. Man er nødt til å ta individuelle hensyn.

Noen slyngplanter har hefterøtter og holder seg selv fast, mens andre må ha en form for stativ eller noe annet å klatre i. Og det er slett ikke likegyldig hva du velger. Eføy, også kalt bergflette, danner f.eks. hefterøtter, som med tiden effektivt holder planten på plass på voksestedet.

Roser klatrer primært ved hjelp av tornene. Men tornene må selvfølgelig ha noe de kan gripe tak i. Når klatrerosen først er kommet godt opp i høyden, kan den saktens hvile, f.eks. på en hylle, som her.

Frodigheten er nærmest overdådig når rosen skjødesløst velter ut over hyllen og rammer inn uthuset, som her. Du kan hjelpe klatrerosene på vei ved å plante dem oppetter et stativ. Her danner en rekke buer en romantisk rosetunnel.

Roseplantene er festet til buene på forskjellige måter. Noen steder er det brukt en tykk, plastbelagt tråd. Andre steder er det forskjellige former for kroker som holder herlighetene sammen. Her er også et espalier med en mispel (Cotoneaster) på husets fasade.

Den klatrer ikke av seg selv, så her er det brukt små metallvinkler til å holde planten på plass. Men det er også loddrette tråder som kan støtte planten, så den kommer opp i høyden. Mispel kan ikke holde seg fast av seg selv, så her er man nødt til å hjelpe planten på vei.

Klematis vikler derimot bladstilkene sine rundt alt hva de kommer i nærheten av. Man må bare huske på at de spinkle bladstilkene ikke kan sno seg rundt tykke stammer, med mindre man hjelper prosessen litt i gang.

Her er stolpen f.eks. kledd med hønsenetting, som klematisplanten gjerne kan feste seg i. Og når du først har gjort forarbeid, kan planten stort sett klare resten selv.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss