Cookies- og Brukervilkår


Skjoldlus

Denne eviggrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhage. Den er ikke særlig hardfør utendørs på våre breddegrader, men i en frostfri vinterhage eller i et drivhus går det fint. Til gjengjeld er innendørsplanter generelt mer mottakelige for visse skadedyr. Særlig lus. Og denne klematisen er blitt invadert av såkalte skjoldlus.

Det finnes flere måter å bekjempe skjoldlus på. Jane foretrekker å vaske av de angrepne områder med insektsåpe. Det er viktig å gni bladene godt, for skjoldlusene sitter godt fast og er samtidig beskyttet av sine skjold mens de sitter og suger saften ut av bladene.

Man kan også kjøpe både kjemiske produkter og nyttedyr, såkalt snylteveps, som kan avhjelpe problemet. Men nyttedyrene er temmelig dyre i anskaffelse, og anbefales ikke til hobbydyrkere.Skjoldlus viser seg ved at bladene begynner å glinse av en klebrig masse.

Det er skjoldlusenes ekskrementer – såkalt honningdugg. Honningduggen kan danne grobunn for skimmelsopp. Den viser seg som et svart belegg på bladene, og er absolutt ikke bra for plantens estetiske uttrykk. Når Jane gnir godt på bladene, blir svampen helt svart.

Det er trolig de første tegn på at skimmelsoppen har begynt å få fotfeste. Behandlingen med insektsåpe må gjentas noen ganger før skjoldlusene er helt borte.

Relaterte artikler

 • BLOMSTERBED: Minérfluer

  BLOMSTERBED: Minérfluer

  02/11 VIDEO: Et hvitt mønster, som nærmest tegner seg som ganger på plantenes grønne blader, er ofte et tegn på minérfluer. De buede, hvite sporene er mineganger i bladkjøttet, som minérfluens larver lager.

 • BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  BLOMSTERBED: Rotsnutebiller

  02/11 VIDEO: Ser bladene på rododendroen din ut som om en billetkontrollør har vært forbi og klippet i dem, har du sikkert fått besøk av rotsnutebiller i hagen.

 • DRIVHUS: Spinnmidd

  DRIVHUS: Spinnmidd

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbakevendende problem i drivhus er spinnmidd. Spinnmidd er svært små – under 1 mm lange – og de kan variere i fargen fra lysegule og grønne til knallrøde sist på sommeren. Midden befinner seg på ...

 • DRIVHUS: Snegler

  DRIVHUS: Snegler

  31/10 VIDEO: Selv om du lett kan lukke døren til drivhuset ditt, er det i en stor del av sesongen bedre å la den stå åpen for å sikre god luftsirkulasjon og riktig temperatur. Og når både dører og vinduer står åpne, er det noen ...

 • DRIVHUS: Larver

  DRIVHUS: Larver

  31/10 VIDEO: Støter du på denne type sorte kuler i drivhuset ditt, har du fått besøk av enten snegler eller sommerfugl-larver. De svarte kulene er nemlig dyrenes etterlatenskaper.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss