Cookies- og Brukervilkår


Stell og finpuss

Det ser flott og stemningsfullt ut når den historiske klatrerosen ”Alchymiste” folder ut sine store, fylte blomster i løpet av juli måned.

Men kikker man nærmere etter, har noen av de vakre blomstene bukket under. Og slik går det når det har vært noen dager med frisk vind og kraftig regn.

Men helhetsinntrykket kan likevel bli bra igjen, hvis planten blir stelt godt. Og det er det nødvendig å gjøre jevnlig med klatrerosene i hagen, hvis man gjerne vil at de skal ta seg godt ut. Og det er verken vanskelig eller problemfylt. Ved nærmere ettersyn kan man for øvrig se at rosen såvidt er rammet av soppsykdommen stråleflekk.

Det kan man passe på å fjerne i samme slengen. En stige er uunnværlig når klatrerosen har kommet opp i høyden. Jane går bare i gang med å klippe av de blomstene hvor man kan se at regnvannet har fått dem til å råtne. I første omgang lander avklippet bare på gressplenen.

Men også de bladene som er angrepet av den karakteristiske stråleflekken går samme vei. Stråleflekk smitter raskt, så det gjelder å fjerne alle angrepne områder fra roseplanten.

Ved å slå lett på rosegrenene med løvriven faller de løstsittende bladene lett av. Og da er det lett å rake sammen avfallet etterpå.Med roseavfall er det alltid sikrest å unnlate å putte det i komposten.

Det er ofte forskjellige, lett smittende soppsykdommer på blader eller stilker, og da er det bedre å få avfallet helt ut av hagen, eventuelt kjøre det bort til forbrenning.

På veggen her vokser en gammel klematis ”Montana”. Det er en såkalt gruppe 1-klematis, og altså én av de sortene som egentlig ikke skal beskjæres. Men da en slik klematis vokser temmelig mye, kan det likevel bli nødvendig å beskjære den for å holde den på den avsatte plass.

Det var tilfelle for denne klematisen, som ble kraftig beskåret i fjor. Nå har det blitt tid for finpussen, slik at den igjen kan ta seg ut fra sin beste side.

Flere av grenstumpene er delvis døde, og her midt på sommeren kan Jane forholdsvis lett se hvor det er liv og hva hun med fordel kan fjerne.En slik lang, tørr grenstump bidrar ikke akkurat til et godt helhetsinntrykk, så den er det bare å få bort.

I vårmånedene ser hele planten delvis død ud, så da kan det være veldig vanskelig å se hvor man med fordel kan klippe. Derfor er det langt bedre å foreta behandlingen når den nettopp er avblomstret.

Det er faktisk ikke store jobben som skal til. Men det letter helhetsinntrykket å få det gjort.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss