Cookies- og Brukervilkår


Gjør vekstforholdene bedre

I det nyanlagte staudebedet har plantene etter hvert fått godt rotfeste. Da det ikke har vært bed på dette stedet før, har det heller ikke foregått noen fortløpende jordforbedring på naturlig vis.

Det vil si at det ikke har vært nedfallsblader, vissent løv eller annet plantemateriale som har forsynt jorda med næringsstoffer til å opprettholde den naturlige balansen.

For å få et så pent og sunt resultat som mulig, kan du derfor strø litt gjødsel på staudene og hjelpe dem på vei i etableringsfasen. Dette skal normalt helst skje tidlig i vekstsesongen. Her ønsker Birgit at de tre storkenebbene (Geranium) i kanten av bedet skal være tettere i veksten.

Derfor klipper hun først ned plantene for å få dem til å skyte nye skudd fra bunnen. Deretter får de litt organisk gjødsel til å komme seg på. Senere på sesongen vil de tre storkenebbene få ekstra fylde – og bli tettere enn hvis de bare hadde fått lov å gro i fred.

Floksen som står ved siden av kan også gjerne få litt ekstra gjødsel. De er tidligere blitt klippet litt ned for å få dem til å forgrene seg, og derfor får de også litt ekstra gjødsel her i etableringsfasen.

Det er alltid best å gjødsle like før en regnbyge, for gjødselen trenger ned i jorda når det kommer vann. Er det ikke utsikt til regn, kan du vanne med vannkannen. Vær litt forsiktig når du vanner, så du er sikker på at strålen sprer seg og ikke er for hard mot de minste plantene.

Stauder krever ingen spesialgjødsel som sådan, så hvis du har en universalgjødsel stående, kan du gjerne bruke den. Vær bare oppmerksom på at du ikke gir staudene for mye gjødsel.

Da risikerer du å svi plantene, og gjør dermed mer skade enn gagn for dem. Hvis staudene dine ellers ser sunne og friske ut, er det ingen grunn til å gjødsle dem.

Selv om den harde leirejorda i Birgits staudebed ble forbedret med sand, vil hun gjerne fortsatt sikre best mulig forhold for plantene. Og det er flere måter å sørge for gode vekstbetingelser på, i tillegg til vanlig gjødsling.

Birgit har valgt å toppdresse bedet med sjampinjon-jord. Hun legger et lag på 3-5 centimeter oppå den eksisterende jorda. Alt spirende ugress er selvfølgelig fjernet før sjampinjon-jorda legges på.

Produktet her består av hestegjødsel og gyllefibre. Under framstillingsprosessen tilsettes kalk og vann. Sjampinjon-jorda er varmebehandlet, og er derfor fri for skadedyr, snegler, ugressfrø og lignende.Sjampinjon-jorda holder nå på fuktigheten, hemmer ny vekst av ugress og gjødsler også langsomt jorda.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss