Cookies- og Brukervilkår


Gjør vekstforholdene bedre

I det nyanlagte staudebedet har plantene etter hvert fått godt rotfeste. Da det ikke har vært bed på dette stedet før, har det heller ikke foregått noen fortløpende jordforbedring på naturlig vis.

Det vil si at det ikke har vært nedfallsblader, vissent løv eller annet plantemateriale som har forsynt jorda med næringsstoffer til å opprettholde den naturlige balansen.

For å få et så pent og sunt resultat som mulig, kan du derfor strø litt gjødsel på staudene og hjelpe dem på vei i etableringsfasen. Dette skal normalt helst skje tidlig i vekstsesongen. Her ønsker Birgit at de tre storkenebbene (Geranium) i kanten av bedet skal være tettere i veksten.

Derfor klipper hun først ned plantene for å få dem til å skyte nye skudd fra bunnen. Deretter får de litt organisk gjødsel til å komme seg på. Senere på sesongen vil de tre storkenebbene få ekstra fylde – og bli tettere enn hvis de bare hadde fått lov å gro i fred.

Floksen som står ved siden av kan også gjerne få litt ekstra gjødsel. De er tidligere blitt klippet litt ned for å få dem til å forgrene seg, og derfor får de også litt ekstra gjødsel her i etableringsfasen.

Det er alltid best å gjødsle like før en regnbyge, for gjødselen trenger ned i jorda når det kommer vann. Er det ikke utsikt til regn, kan du vanne med vannkannen. Vær litt forsiktig når du vanner, så du er sikker på at strålen sprer seg og ikke er for hard mot de minste plantene.

Stauder krever ingen spesialgjødsel som sådan, så hvis du har en universalgjødsel stående, kan du gjerne bruke den. Vær bare oppmerksom på at du ikke gir staudene for mye gjødsel.

Da risikerer du å svi plantene, og gjør dermed mer skade enn gagn for dem. Hvis staudene dine ellers ser sunne og friske ut, er det ingen grunn til å gjødsle dem.

Selv om den harde leirejorda i Birgits staudebed ble forbedret med sand, vil hun gjerne fortsatt sikre best mulig forhold for plantene. Og det er flere måter å sørge for gode vekstbetingelser på, i tillegg til vanlig gjødsling.

Birgit har valgt å toppdresse bedet med sjampinjon-jord. Hun legger et lag på 3-5 centimeter oppå den eksisterende jorda. Alt spirende ugress er selvfølgelig fjernet før sjampinjon-jorda legges på.

Produktet her består av hestegjødsel og gyllefibre. Under framstillingsprosessen tilsettes kalk og vann. Sjampinjon-jorda er varmebehandlet, og er derfor fri for skadedyr, snegler, ugressfrø og lignende.Sjampinjon-jorda holder nå på fuktigheten, hemmer ny vekst av ugress og gjødsler også langsomt jorda.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

 • VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  14/11 VIDEO: Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss