Cookies- og Brukervilkår


Lær å lage stiklinger

Ønsker du flere av yndlingsstaudene dine, kan du stikling-formere mange av dem. Det kan du gjøre på flere måter.

Denne blodrøde storkenebben (Geranium sanguineum) har Birgit hatt i hagen i lang tid. Nå vil hun gjerne ha flere små planter, så hun graver den forsiktig opp med stikkspaden og rister av jorda.

Denne stauden er med sine treaktige røtter velegnet til rotstiklinger. Du begynner med å klippe av de rotstykkene du vil lage stiklinger fra. Når du lager rotstiklinger, er det viktig at vokseretningen forblir den samme som den hele tiden har vært.

Mens Birgit klipper stiklingstykkene, markerer hun derfor vokseretningen. Rotstykkene får et rett snitt ovenfra og et skrått nedenfra. Nå er det tydelig hvilken vei rotstykket skal stikkes i jorda.

I potten skal det være så- og priklejord. Er det for mye næring i jorda, risikerer du å svi rotstykket. Du kan med fordel blande litt grus i jorda for dreneringens skyld. Hvert rotstykke stikkes nå i potten, og trykkes godt fast.

Bare en centimeter stikker opp over jorda. Her fyller du opp med grus, så rotstykkene er dekket helt. Sett så pottene i skyggen – og husk å vanne dem. Deretter må pottene få ro til det igjen blir varmt i været. Se jevnlig til stiklingene dine.

De må ikke mangle vann, men de må heller ikke stå vått. Etter noen måneder vil de ha dannet egne røtter. Med litt hell kan også floks (Phlox) stikling-formeres. Bruk for eksempel avklippet, hvis du likevel er i gang med saksen, sent på våren for å sikre forgrening og flere blomster.

Klipp så stykker som passer til pottens størrelse. Fjern alle bladpar nederst. Minst halvparten av stykket skal stikkes i jorda. Klipp også halvparten av den øverste bladtoppen. Skulle det sitte igjen en blomsterknopp, må du fjerne den også.

Stiklingen skal bruke alle kreftene sine på å danne røtter, ikke på å blomstre. Fyll potten med en god blanding av grus og så- og priklejord. Legg et lag ren grus på toppen for å sikre god drenering. Sett så stiklingene i potten – en etter en.

Når omtrent halvparten av stiklingen kommer ned i jorda, vil det være flere bladhjørner hvor nye røtter kan utvikle seg fra.Til slutt vanner du riktig godt. Stiklingene må nå dekkes til med hvit plast for å sikre høy luftfuktighet.

Bruk et par små bambuspinner til å skape avstand. Plasten må ikke berøre plantene. Hold stiklingene i skyggen. Hold godt øye med dem, og sørg for all del for at de ikke tørker ut. Når plantene er i ferd med å danne røtter, senker du forsiktig fuktigheten ved å klippe flere og flere hull i plasten.

På den måten herder du langsomt de små stiklingene til å kunne overleve i klimaet utenfor plasten. Bergknapp (Sedum) er veldig lett å stikling-formere. Klipp bare over hvert bladpar, så har du raskt en masse små stiklinger klare til å sette i så- og priklejord i potter.

Trykk stiklingen godt ned, og pakk jorda godt rundt bladparet. Herfra vil planten raskt skyte nye røtter. Legg på et lag grus, så det blir god drenering på toppen. Bergknapp trenger ikke mye vann, så ikke overdriv vanningen.

Dekk til med plast – og så er det bare å glede seg. Allerede om få uker vil stiklingene ha fått røtter, og du har til en rekke nye små planter.Også disse staudene kan stikling-formeres: Lavendel, Kjempeverbena og Lammeøre.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss