Cookies- og Brukervilkår


Ny vekst med beskjæring

Du kan selv få stor innflytelse på hvordan staudene dine skal vokse, og hvilken fasong de skal få. Fra naturens side gror plantene for det meste rett opp. Men i mange tilfeller er det kanskje noe penere hvis planten med tiden mer likner en busk enn en pinne.

Med saksen kan du bestemme hvor og når planten skal forgrene seg. Når du beskjærer, gjelder det alltid at du bør klippe rett over et bladpar. Det er nemlig herfra forgreningen med sideskudd skjer.

Klipp mellom 10 og 20 centimeter av planten.I stedet for en høy og rett plante, vil du nå få en mindre, mer lubben plante ut av dine anstrengelser. Det kan kanskje gi deg frysninger på ryggen når du skal i gang med saksa.

For man orker nesten ikke å klippe i de forholdsvis nyplantede staudene. Men det kan være en god idé på flere måter. Foruten det rent visuelle uttrykket, har beskjæringen for eksempel også den fordel at du på lengre sikt gjør planten sterkere og mer motstandsdyktig for vær og vind.

Den velter ikke så lett i kraftig vind eller en hard regnbyge. En annen fordel er at du kan styre blomstringen. Mange stauder har det med å stå i fullt flor nettopp mens de fleste mennesker reiser bort på sommerferie. Og det er jo ganske ergerlig.

Beskjærer du derimot de sentblomstrende staudene dine et par uker før ferien, vil du forsinke blomstringen.Til gjengjeld vil du få flere, om enn litt mindre, blomster i mer lubne og kompakte planter når du vender uthvilt hjem igjen.

Metoden kalles av hagefagfolk for ”The Chelsea Chop”. Navnet har oppstått fordi gartnerne på den store og berømte engelske hageutstillingen The Chelsea Flower Show hvert år praktiserer denne beskjæringen umiddelbart etter showet – i slutten av mai.

På våre breddegrader bør vi vente til i juni før vi går i gang med hekkesaksen. For å vise forskjellen, har Birgit bare beskåret noen av staudene i bedet sitt. Senere på sesongen er det veldig tydelig å se hvordan staudene reagerer på saksen.

Her er det solbruden (Helenium) til høyre som fikk en beskjæring. Solbruden til venstre er klart høyere og mer pjuskete enn planten til høyre. Og blomstene er på vei tilbake.

Den beskårede solbruden har en tettere og mer kompakt vekst. Og her er blomsterfloret fremdeles på sitt høyeste.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss