Cookies- og Brukervilkår


Ny vekst med beskjæring

Du kan selv få stor innflytelse på hvordan staudene dine skal vokse, og hvilken fasong de skal få. Fra naturens side gror plantene for det meste rett opp. Men i mange tilfeller er det kanskje noe penere hvis planten med tiden mer likner en busk enn en pinne.

Med saksen kan du bestemme hvor og når planten skal forgrene seg. Når du beskjærer, gjelder det alltid at du bør klippe rett over et bladpar. Det er nemlig herfra forgreningen med sideskudd skjer.

Klipp mellom 10 og 20 centimeter av planten.I stedet for en høy og rett plante, vil du nå få en mindre, mer lubben plante ut av dine anstrengelser. Det kan kanskje gi deg frysninger på ryggen når du skal i gang med saksa.

For man orker nesten ikke å klippe i de forholdsvis nyplantede staudene. Men det kan være en god idé på flere måter. Foruten det rent visuelle uttrykket, har beskjæringen for eksempel også den fordel at du på lengre sikt gjør planten sterkere og mer motstandsdyktig for vær og vind.

Den velter ikke så lett i kraftig vind eller en hard regnbyge. En annen fordel er at du kan styre blomstringen. Mange stauder har det med å stå i fullt flor nettopp mens de fleste mennesker reiser bort på sommerferie. Og det er jo ganske ergerlig.

Beskjærer du derimot de sentblomstrende staudene dine et par uker før ferien, vil du forsinke blomstringen.Til gjengjeld vil du få flere, om enn litt mindre, blomster i mer lubne og kompakte planter når du vender uthvilt hjem igjen.

Metoden kalles av hagefagfolk for ”The Chelsea Chop”. Navnet har oppstått fordi gartnerne på den store og berømte engelske hageutstillingen The Chelsea Flower Show hvert år praktiserer denne beskjæringen umiddelbart etter showet – i slutten av mai.

På våre breddegrader bør vi vente til i juni før vi går i gang med hekkesaksen. For å vise forskjellen, har Birgit bare beskåret noen av staudene i bedet sitt. Senere på sesongen er det veldig tydelig å se hvordan staudene reagerer på saksen.

Her er det solbruden (Helenium) til høyre som fikk en beskjæring. Solbruden til venstre er klart høyere og mer pjuskete enn planten til høyre. Og blomstene er på vei tilbake.

Den beskårede solbruden har en tettere og mer kompakt vekst. Og her er blomsterfloret fremdeles på sitt høyeste.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss