Cookies- og Brukervilkår


Slik anlegger du bedet

Jorda er nå klar til å starte selve beplantingen av staudebedet. Plantene er linet opp i kasser, og Birgit er klar til først å sette ut plantene på det nakne jordstykket. Hun følger selvfølgelig skissen hun allerede har laget over bedet.

For å bevare overblikket, velger hun først å plassere de såkalte solitære staudene i bedet. Det er de plantene som med tiden både vil vokse seg høye og få god fylde.

De plasseres derfor enkeltvis, og ikke samlet i grupper, som de øvrige. Birgit har valgt grupper av pioner og diverse gressplanter, som går igjen tre ganger i bedet for å gi en god rytme.

Gresset kan bli mer enn én meter høyt, så pionene får mulighet til å lene seg naturlig opp til gresset i takt med at de vokser. Deretter plasserer hun bedets høyeste planter for å sikre formen på bedet.

Birgit støtter seg naturligvis fortløpende til skissen hun har tegnet. Endelig kan hun begynne å plassere de lave plantene i bedet. Til slutt finjusteres alle plantenes plassering, så bedet får den harmonien hun har tenkt seg.

Nå er alle plantene satt ut, og resultatet vurderes nøye. Er alt som planlagt, eller skal det mon tro en siste justering til før plantene skal i jorda? Hun er ganske fornøyd med resultatet, så nå kan neste fase begynne.

En helt vanlig planteskje er det viktigste verktøyet når selve plantingen foregår. Jorda er løsnet og bearbeidet, og derfor forholdsvis lett å jobbe med. Birgit graver et hull til hver plante, plasserer den fuktige planten i hullet, fordeler jorda rundt den og trykker godt til.

Et er veldig viktig at planten får god jordkontakt ved røttene, og det er enkelt å sjekke ved å løfte opp i plantens topp. Birgit har valgt å plante dette bedet noe tettere enn gartneren normalt anbefaler. Hun vil nemlig gjerne at det dekker godt allerede i denne sesongen.

Hvis anbefalt plantetetthet ikke er angitt på potta når du kjøper den, kan du alltids spørre på gartneriet. Det er planter nok å gå i gang med, og Birgit har derfor alliert seg med en medhjelper i dagens anledning. Det er samme framgangsmåte for alle plantene.

Nå er alle plantene i jorda, og det er tid for å rydde opp. For å gi de nyplantede staudene best mulig vilkår i etableringsfasen, får hver plante en liten matpakke i form av organisk gjødsel med på veien.

Gjødselen består av kompostert kumøkk. Så fort det kommer litt regn – eller ved vanning – siver gjødselen ned i jorda, og vi ser den ikke mer. Den komposterte kumøkka virker raskt, og gir dermed plantene ekstra hjelp til å etablere seg i bedet.

Selv om plantene er vannet godt før de er kommet i jorda, får hver enkelt likevel en liten omgang med vannslangen til slutt. Det skjer for å sikre at røttene er i kontakt med jorda.

Det er ingen grunn til å vanne all jorda i bedet.Så vanner du en gang til etter at vannet er sunket første gang. Da er du sikker på at alt er godt gjennomvannet.

Nå er bedet ferdig anlagt. I tiden som kommer skal plantene få bruke alle krefter på å etablere seg godt i det nye bedet.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

 • KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  KRUKKER: Selvvanningssystem til krukke

  06/10 VIDEO: Skal du plante i en ny krukke, kan du på forhånd lette den framtidige vanningen med en vanningstank. Denne modellen virker ved såkalt selvvanning.

 • KRUKKER: Jord

  KRUKKER: Jord

  06/10 VIDEO: Når du skal plante til krukkene dine, må du være oppmerksom på at det er stor forskjell på hvordan plantene vil trives i de forskjellige jordtyper som er i handelen. Det meste av pottejorda du kan få kjøpt er utmerket ...

 • KRUKKER: Krukker og potter

  KRUKKER: Krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehage kan du etablere av en nesten hvilken som helst beholder som kan romme jord, tåle vann og som har drenering, så planten ikke drukner og jorda ikke blir sur. Både byggemarkeder, hagesentre og supermarkeder ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss