Cookies- og Brukervilkår


Spar på vannet

Når du anlegger et staudebed, må du selvfølgelig være nøye med å vanne staudene i pottene godt før du planter dem ut i bedet. Det nyanlagte bedet må også få en solid omgang med hageslangen. Men deretter er det faktisk en god idé å være litt restriktiv med vannslangen.

Når staudene først er kommet i gang i bedet, er det nemlig utmerket å stresse de nyplantede staudene litt. For når fuktigheten ikke finnes i det øverste jordlaget, vil staudenes røtter søke dypere ned for å hente vann.

Det gjør i siste instans planten sterkere. Men hvis sesongen viser seg å bli veldig tørr, er det selvsagt nødvendig å vanne før staudene dør av vannmangel. Hvis blomster og blader begynner å henge, de nederste bladene visner – eller planten slutter å vokse – er det tegn på vannmangel.

Det gjelder selvfølgelig også for hagens eldre bed. Og husk at småvanning er til liten eller ingen nytte. Både sol og vind øker fordampingen. Derfor får du mest effektiv vanning hvis du vanner på slutten av dagen – og helst i stille vær.

Har du en regnvannstønne, kan du hente både gratis og kalkfritt vann. Hvis det føles uoverkommelig å bruke vannkannen, kan du overveie å bruke dryppslanger. Vanning med dryppslanger er den mest vannbesparende metoden.

Når du har lagt dryppslangen ut i staudebedet, trenger vannet direkte ned til røttene.Det skjer ingen avkjøling av plantene underveis, og det er ingen risiko for at du velter staudene med vannstrålen. Fordampingen er dessuten minimal med dryppslanger.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss