Cookies- og Brukervilkår


Spar på vannet

Når du anlegger et staudebed, må du selvfølgelig være nøye med å vanne staudene i pottene godt før du planter dem ut i bedet. Det nyanlagte bedet må også få en solid omgang med hageslangen. Men deretter er det faktisk en god idé å være litt restriktiv med vannslangen.

Når staudene først er kommet i gang i bedet, er det nemlig utmerket å stresse de nyplantede staudene litt. For når fuktigheten ikke finnes i det øverste jordlaget, vil staudenes røtter søke dypere ned for å hente vann.

Det gjør i siste instans planten sterkere. Men hvis sesongen viser seg å bli veldig tørr, er det selvsagt nødvendig å vanne før staudene dør av vannmangel. Hvis blomster og blader begynner å henge, de nederste bladene visner – eller planten slutter å vokse – er det tegn på vannmangel.

Det gjelder selvfølgelig også for hagens eldre bed. Og husk at småvanning er til liten eller ingen nytte. Både sol og vind øker fordampingen. Derfor får du mest effektiv vanning hvis du vanner på slutten av dagen – og helst i stille vær.

Har du en regnvannstønne, kan du hente både gratis og kalkfritt vann. Hvis det føles uoverkommelig å bruke vannkannen, kan du overveie å bruke dryppslanger. Vanning med dryppslanger er den mest vannbesparende metoden.

Når du har lagt dryppslangen ut i staudebedet, trenger vannet direkte ned til røttene.Det skjer ingen avkjøling av plantene underveis, og det er ingen risiko for at du velter staudene med vannstrålen. Fordampingen er dessuten minimal med dryppslanger.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Rull på beplantningen

  INNRED HAGEN: Rull på beplantningen

  26/10 VIDEO: Alle vet at det er mange muligheter når du skal bestemme deg for hvilke planter du skal ha i hagen din. Men de færreste vet at det også er mulig å rulle på beplantningen, som Jesper skal vise her.

 • INNRED HAGEN: Enkel vanning med dryppslange

  INNRED HAGEN: Enkel vanning med dryppslange

  26/10 VIDEO: Når du har plantet en ny hekk i hagen din, krever den mye vann, spesielt til å begynne med. Det kan være en tidkrevende jobb å gå rundt og vanne, spesielt hvis du f.eks. har plantet hekk over et stort område.

 • INNRED HAGEN: Forleng sesongen med løk

  INNRED HAGEN: Forleng sesongen med løk

  26/10 VIDEO: Når du anlegger en hage med bed, er det en god idé å velge planter som blomstrer på forskjellige tidspunkter, så du har noe pent å kikke på over en lengre periode.

 • INNRED HAGEN: Sjekk om det er liv i buskene

  INNRED HAGEN: Sjekk om det er liv i buskene

  26/10 VIDEO: Når du kjøper busker på et gartneri, er det en god idé å undersøke dem litt nærmere før du faller for den første og beste. En rask og enkel måte å se om det er liv i den vinterkjedelige busken, er å sette neglen ...

 • INNRED HAGEN: Foryngelse av busker

  INNRED HAGEN: Foryngelse av busker

  26/10 VIDEO: Når du anlegger en ny hage, behøver du ikke å erstatte alt i den med nye planter og busker. I stedet kan du gi de nåværende elementer nytt liv. Det vil Jesper vise på denne gamle sommerfuglbusken (Buddleia DAV.). Den ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss