Cookies- og Brukervilkår


Velg rette planter

Alle Birgits planter tåler å stå i et frittliggende bed uten særlige leforhold. Og alle plantene er sunne og robuste sorter, som trives godt i full sol.

Alle Birgits planter tåler å stå i et frittliggende bed uten særlige leforhold. Og alle plantene er sunne og robuste sorter, som trives godt i full sol. For å kunne se bedre hvordan plantene i bedet utvikler seg gjennom sesongen, hopper vi her i filmen fram til blomstringstiden.

Birgit har valgt planter som gjør bedet levende hele veien rundt. Det skal være noe som øyet kan gå på oppdagelsesferd i. I bunnen såvel som i høyden. Et storblomstrende blikkfang, fargeklatter i lufta og et fint streif av naturlighet i form av gress.

De storblomstrende plantene i bedet er pioner (Paeonia), dagliljer (Hemerocallis) og forskjellige slags purpursolhatt (Echinacea). Som høytvoksende sorter har hun valgt hønsegress (Persicaria), blodtopp (Sanguisorba) og kransveronika (Veronicastrum virginicum).

To grupper av solbrud (Helenium) gir fylde og vokser villig opp, i likhet med de sent blomstrende asters (Aster). Forskjellige typer floks forlenger blomstringssesongen, og gir sammen med de naturlige gresstypene og asters med årene god støtte til pionene når de blir tunge av de overdådige blomstene i juni.

Salvien ”Mai Nacht” utgjør kantene i bedet, sammen med forskjellige putevoksende storkenebb (geranium Rosemoor + Rebecca Moss), som er fine bunndekkere.

Bedet har to høydepunkter med blomstring. I juni, hvor pioner, salvie og storkenebb pynter bedet, og igjen i august/september, hvor gress, blodtopp og solbrud preger bildet. Det er også blomster på andre tidspunkter, men bare ikke fullt så markant.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

 • VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  VANN I HAGEN 4: Skift ut vannet i dammen

  14/11 VIDEO: Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss