Cookies- og Brukervilkår


Bli kvitt bladlus

Selv om stauder normalt er sunne planter som kan klare seg selv, har nok mange likevel opplevd invasjon av bladlus – særlig i tørre perioder.

Bladlus kan bekjempes på flere måter. Det enkleste er å sprøyte de angrepne staudene med en lusespray, som du får kjøpt i gartnerier og planteutsalg.

Middelet dreper alle insekter som rammes ved å bryte ned de fettholdige beskyttelsesmembraner som omgir dyrene. Pass derfor på nyttedyr for eksempel marihøner hvis du sprøyter.

Virkningen er imidlertid begrenset på levende dyr, og derfor bør du sprøyte igjen 3-7 dager senere, slik at også bladlusas nyklekkede larver rammes. u bør aldri sprøyte plantene i direkte sollys. Da risikerer du å svi plantenes blader.

Sprøyt derfor en dag det er overskyet, eller gjør det om kvelden. Enklere er det bare å fjerne lusa fra de angrepne områdene med en ganske alminnelig vannslange. Ta godt tak rundt planten, og spyl bort lusa.

Sørg for å komme godt inn i bladhjørner og under bladene. Lusa sitter ofte litt gjemt. Er det bare snakk om et lite angrep, kan lusa fjernes med fingrene. Nå er både lusa borte, fingrene dine er ikke lenger fettet av honningduggen – og planten din er godt vannet.

Hold et våkent øye med planten den nærmeste tiden – og gi den bare enda en omgang med hageslangen hvis det skulle bli behov for det.

Relaterte artikler

 • ROSER: Rosesikader

  ROSER: Rosesikader

  26/09 VIDEO: Klatrerosen ”Maigold” ved husveggen har fått ubudne gjester. Det er rosesikader som er på ferde. Det er tydelig å se på bladene når rosen er angrepet. Bladene får små hvite flekker. Først langs midtribben, senere på ...

 • ROSER: Bladlus

  ROSER: Bladlus

  26/09 VIDEO: En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt ...

 • KJØKKENHAGE:Lus

  KJØKKENHAGE:Lus

  26/09 VIDEO: Artisjokkplantene i kjøkkenhagen er etter en tørr forsommer blitt invadert av bladlus. Særlig under bladene sitter det store klynger av svarte lus. Lus kan også være gul-, grønn- eller rødaktige.

 • INNRED HAGEN: Beplantning

  INNRED HAGEN: Beplantning

  06/10 VIDEO: Heller og stein er på plass, og Jane har kommet for å forklare Jesper hvordan hun har forestilt seg at beplantningen skal være. De går gjennom Janes beplantningsplan, så de er enige om hvordan plantene skal plasseres i ...

 • INNRED HAGEN: Valg av planter

  INNRED HAGEN: Valg av planter

  06/10 VIDEO: Når du skal velge beplantning, anbefaler hagearkitekten at du støtter deg til oppslagsverk, enten i form av bøker, internett eller begge deler.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss