Cookies- og Brukervilkår


Insekthoteller

Når man planter frukttrær i hagen sin, har man selvfølgelig et håp om at trærne skal levere en masse deilig og frisk frukt med tiden. Men det kan være en lang prosess før du kan sette tennene i frukten. Men summende bier rundt de blomstrende trærne er i første omgang et riktig godt tegn.

Den friske frukten vil nemlig utebli, med mindre de blomstrende trærne blir bestøvet. Bier er spesielt gode til å bestøve blomster, så det kan lønne seg å lokke dem inn i hagen.Også de insektene som angriper skadedyr er nyttige i frukthagen.

De nyttige insektene kan lokkes inn i hagen ved å tilby dem kost og losji.Det kan du gjøre ved å dyrke blomster eller andre vekster, som f.eks. biene vil like. Her på marken vokser det f.eks. gåseblom og steinkløver, som nettopp dyrkes for å tiltrekke biene til frukthagen som ligger like ved siden av.

Der er det også satt opp forskjellige innretninger, som kan huse biene når de først har innfunnet seg. Hullene, som her er dekket av et grått lag, er der hvor biene allerede har flyttet inn.

I den private hagen er det også mulig å sørge godt for de nyttige insektene. Det finnes nemlig mange forskjellige ferdiglagde «insekthoteller» i handelen, som nettopp tiltrekker seg de dyrene som hjelper den gode fruktsettingen på vei.

Her er f.eks. et losji til de ville biene. De foretrekker å være et sted hvor det både er le og tørt.Konstruksjonen av papprør, som er fylt inn i et plastrør, er helt enkel. Det er til og med montert et beslag, så det er lett å sette det opp.

Denne modellen er laget til både ville bier – også kalt murerbier – foruten nyttige gulløyer. Første etasje er innredet til biene, mens underetasjen er laget som et vinterhi for gulløyer. Dens larver spiser bladlus.

Fuglekassen her er fin hvis man gjerne vil trekke til seg flere småfugler. Kjøttmeisen er nyttig, fordi den spiser masser av larver og småinsekter, som ellers kan gjøre skade i hagen.

Fuglekassen er ferdiglagd med beslag – og er klar til å henges opp der hvor man gjerne vil ha den.Maren monterer først det lille røret på en bygning som grenser opptil frukthagen. Insekthotellet skal helst sitte i solen, men beskyttet mot regn.

Så er det tid for å montere fuglekassen. Den er for øvrig lagd slik at man kan fjerne fronten og gjøre den ren, f.eks. en gang i året.Den skal opp i det store epletreet i frukthagen.

For å unngå å bore i treet, binder hun kassen fast med en solid gummisnor – både i topp og bunn. Og det varer ikke lenge før den er innflytningsklar.

Insekthotellet i to etasjer kan også åpnes. I «stueetasjen», som er beregnet som vinterhi for gulløyer eller marihøner, skal det nemlig plasseres litt tørt gress eller halm, som insektene kan boltre seg i. Maren setter opp insekthotellet i frukthagen.

Det skal helst henge et sted hvor det er litt sol. Den massive stolpen i enden av bær-espalieret er fin til formålet. Det mangler bare en spiker, og så er også denne kassen på plass.

Nå har hun gjort hva hun kunne for å sikre et optimalt dyreliv av det nyttige slaget i sin nye frukt- og bærhage.

Relaterte artikler

 • Tiiiimber! Slik feller du treet.

  Tiiiimber! Slik feller du treet.

  03/03 Vil du unngå at treet velter på huset eller garasjen? Her viser vi deg den smarteste teknikken til hvordan du feller trær i hagen og hvordan du styrer fallet.

 • 3 TIPS: Hold juletreet friskt!

  3 TIPS: Hold juletreet friskt!

  01/12 Her får du 3 gode tips til hvordan du holder juletreet friskt og flott helt frem til julaften.

 • 3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  01/12 Her får du 3 stærke tips til, hvordan du holder juletræet friskt og flot helt frem til juleaften.

 • VANN I HAGEN 6: Bjørketrær og andre løvfellende trær og busker

  VANN I HAGEN 6: Bjørketrær og andre løvfellende trær og busker

  14/11 VIDEO: Før du etablerer en dam i hagen, bør du se deg godt omkring. Det er viktig at det er trær til å skygge for solen i løpet av dagen. Men det er stor forskjell på trær.

 • FRUKT OG BÆR: 3. Oppbindingsmaterialer

  FRUKT OG BÆR: 3. Oppbindingsmaterialer

  09/11 VIDEO: Som du kan se i noen av de øvrige filmene på denne dvd’n, er det iblant en stor fordel å kunne styre veksten på sine frukttrær og bærbusker ved å binde dem opp på forskjellige måter. Til dette formålet finnes det mange ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss