Cookies- og Brukervilkår


Gjødsel

Frukttrær og bærbusker har behov for gjødsel, som alle andre planter. Men de må ikke få så mye nitrogen (kvelstoff) som andre vekster. Særlig frukttrær kan reagere negativt på for mye nitrogen. De blir simpelthen lettere mottakelige overfor forskjellige soppsykdommer, som f.eks. eplekreft.

Det kan derfor lønne seg å begrense nitrogenen og velge gjødsel med omhu til frukt- og bærhagen. Men bærbuskene skal imidlertid ha noe nitrogen. Her får buskene det i form av litt tørket hønsemøkk. Det er en langtidsvirkende nitrogengjødsel, som for øvrig også er god til roser.

I tillegg nitrogenholdig hønsemøkk får buskene også et dryss med kompost. Den er rik på kalium, men inneholder ikke fullt så mye nitrogen. Husk at gjødselen må jobbes ned i jorda med en hakke når du har spredt den ut rundt buskene.

Frukttrærne i hagen får derimot bare kompost. Også her må komposten hakkes litt ned i jorda. Bringebærbuskene er heller ikke særlig glade i for mye nitrogen. Så også her nøyer Maren seg med å bare gi dem litt kompost.Surjordsbedet med blåbærbuskene gjødsler Maren med helt andre produkter.

Det er som regel for mye kalk i vanlig gjødsel til at den er velegnet til å gjødsle et surjordsbed. Kalk hever nemlig pH-verdien, og da vil plantene lide under det. Men i skogsbunnen finnes det masser av velegnet naturlig materiale, som Maren kan bruke til formålet.

Hun har derfor vært en tur i skogen for å samle forskjellig syreholdig gjødselsmateriale.Det har blant annet blitt en pose med eikeblader. Hun har også samlet en masse nåler fra nåletrær. Både nåler og bark fra gran og furu er særdeles velegnet.

Endelig har hun gått i skogsarbeidernes fotspor etter at de har vært i gang med å felle trær. Det kom det en god pose med sagflis ut av.Alt dette er ytterst velegnet til surjordsbedet på grunn av sin lave pH-verdi og det organiske stoffet.

Bedet må imidlertid også ha tilført nitrogen. Så også her sprer hun litt tørket hønsemøkk i pilleform. Gjødselsmaterialet skal nå bare jobbes ned i jorda, akkurat som hun gjorde med komposten i de andre bedene.

Først etter bærsesongen er det tid for å gjødsle jordbærplantene i hagen. Hvis man gjødsler dem om våren, samtidig med andre planter, vil jordbærplanter utvikle flere blader på bekostning av bærene.

Men når bærene er høstet, må plantene bruke alle krefter på å danne bær til neste år, og da er det på tide å gjødsle plantene. Men først må Maren klippe av de lange rankene som plantene har skutt ut. Har du behov for flere nye planter til neste år, er det nå du kan ta stiklinger fra de avklippede rankene.

Hun fjerner selvfølgelig også det ugresset som er kommet siden sist hun tok en runde i bedet med ugressjernet. Bedet er godt dekket til med gressavklipp, så det er heldigvis ikke så mye å luke.Under det tørkede gresset ligger dryppslangen, som tidligere ble lagt ut i bedet.

Den kan gjerne bli liggende her, men Maren skyver likevel gresset til side, så hun ikke risikerer å komme til å skade slangen når hun skal stelle bedet.Plantene får et godt, jevnt dryss tørket hønsemøkk. Hun rister også plantene litt, så det ikke blir liggende på bladene.

Til slutt vanner hun bedet med konsentrert brenneslevann, blandet opp med vann. Etter en slik vitamininnsprøytning skal det nok bli fart i blomsterdannelsen, så det kommer mange store, flotte bær til neste år.

Relaterte artikler

 • Tiiiimber! Slik feller du treet.

  Tiiiimber! Slik feller du treet.

  03/03 Vil du unngå at treet velter på huset eller garasjen? Her viser vi deg den smarteste teknikken til hvordan du feller trær i hagen og hvordan du styrer fallet.

 • 3 TIPS: Hold juletreet friskt!

  3 TIPS: Hold juletreet friskt!

  01/12 Her får du 3 gode tips til hvordan du holder juletreet friskt og flott helt frem til julaften.

 • 3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  3 TIPS: Hold juletræet friskt!

  01/12 Her får du 3 stærke tips til, hvordan du holder juletræet friskt og flot helt frem til juleaften.

 • VANN I HAGEN 6: Bjørketrær og andre løvfellende trær og busker

  VANN I HAGEN 6: Bjørketrær og andre løvfellende trær og busker

  14/11 VIDEO: Før du etablerer en dam i hagen, bør du se deg godt omkring. Det er viktig at det er trær til å skygge for solen i løpet av dagen. Men det er stor forskjell på trær.

 • FRUKT OG BÆR: 3. Oppbindingsmaterialer

  FRUKT OG BÆR: 3. Oppbindingsmaterialer

  09/11 VIDEO: Som du kan se i noen av de øvrige filmene på denne dvd’n, er det iblant en stor fordel å kunne styre veksten på sine frukttrær og bærbusker ved å binde dem opp på forskjellige måter. Til dette formålet finnes det mange ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss