Cookies- og Brukervilkår


Ugress

I kjøkkenhagen er det viktig at det vi har valgt å dyrke får best mulig vekstbetingelser. Men mange andre frø lander alltid rundt omkring på den nakne jorda – og oftest er plantene som spirer fra disse frøene i kategorien ”ugress”.

Ugress trenger næring for å vokse, akkurat som de øvrige plantene i kjøkkenhagen. Og hvis ugresset får lov å bli i kjøkkenhagen, hvor det enn dukker opp, så vil det bli tilsvarende mindre næring til de urter og grønnsaker vi har planlagt, sådd og plantet på stedet.

Noe av ugresset er dessuten så levedyktig at det fort kan utkonkurrere naboplantene, hvis det får lov å utvikle seg uhemmet. Det kan skje både via utløpere fra røttene og i høy grad også fra frø. For å sikre årets avling i kjøkkenhagen, må du derfor jevnlig ut med lukejernet.

Her er det fuglegress som har fått godt tak under bønnestativet. Fuglegress er veldig vanlig i hagen. Det utvikler seg raskt, men er heldigvis lett å hakke i stykker. Tross navnet har planten ikke noe med gress å gjøre, men fikk sitt navn da den tidligere ble brukt som fôr til høns og innefugler.

Vanlig arve er også forholdsvis lett å hakke bort, men gjør det aller helst før den blomstrer. Den er nemlig riktig god til å så seg selv.Også tunrapp kan man finne mange steder. Og som navnet antyder, er det en hurtig liten sak. Den blomstrer og setter frø det meste av året, unntatt i perioder med sterk frost.

Etterlat deg ikke tunrapp på jorda. Planten har lett for å slå rot igjen, og da er du like langt. Annet ugress kan du derimot gjerne la ligge, hvis det ellers er tørt i været – og plantene ikke har satt frø. Hvis du på din lukerunde møter denne – egentlig ganske pene – planten, må du være på vakt.

Den heter peruskjellfrø, og den er temmelig lumsk! Peruskjellfrø er nemlig i stand til å spre ualminnelig mange frø fra sine små hvite blomster. Noen hageelskere sier at har du først hatt den i hagen i én sesong, blir du aldri kvitt den igjen.

Da Mette oppdaget ett enkelt eksemplar i sin hage for noen år siden, lot hun den stå. For den så jo søt og forholdsvis uskadelig ut. Det har hun angret på. I dag fjerner hun omhyggelig alle disse ugressplantene hun kommer over.

Hun pakker dem forsiktig i en pose for seg – og kvitter seg med posen gjennom husholdningsavfallet. Det meste øvrige ugress kan imidlertid gjerne komposteres som annet grønt avfall.

Har ugresset allerede blomstret og satt frø, bør det bare legges i en varmkompost, hvor temperaturen blir så høy at frøenes spireevne ødelegges.

For å unngå at ugresset likevel vender tilbake til hagen når du bruker av komposten, bør du skjære vekk de mest livskraftige røttene, for eksempel skvalderkål og kveke, før de ender i komposten.

La det bare ligge cirka en ukes tid i sommervær, så er det klart til å blandes med det øvrige planteavfallet.

Relaterte artikler

 • Det beste våpen mot løvetann

  Det beste våpen mot løvetann

  03/05 Vi har testet de forskjellige redskapene mot løvetann. I vår GRATIS artikkel kan du se hvilket våpen du skal velge i kampen mot løvetannen.

 • FRUKT OG BÆR: 4. Pappskiver til ugressbekjempelse

  FRUKT OG BÆR: 4. Pappskiver til ugressbekjempelse

  09/11 VIDEO: Planter du frukttrær et sted hvor du ikke kan komme til med hakkejernet med jevne mellomrom, er det en god idé å sørge for litt ugressbeskyttelse mens treet skal etablere seg. Det finnes flere forskjellige løsninger på ...

 • ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  04/10 VIDEO: Det er mange måter å bekjempe ugresset på. Også i en økologisk hage, hvor kjemiske sprøytemidler ikke har adgang. Her er fire råd om forskjellige former for forebyggende ugressbekjempelse. Ugressbekjempelsen bør du ...

 • STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  21/09 VIDEO: Noe ugress er så gjenstridig at det nærmest er umulig å bli kvitt det, selv om du luker, luker og atter luker. Det er ugress som formerer seg via rotskudd. Eller som er i stand til å skyte fra bare små stykker av ...

 • STAUDER: Bekjemp frø-ugress

  STAUDER: Bekjemp frø-ugress

  21/09 VIDEO: Det nyplantede staudebedet er en fornøyelse å følge mens det vokser til. Og som enhver hageeier vet, så krever det litt egeninnsats underveis.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss