Cookies- og Brukervilkår


Til kamp mot ugress

Allerede tidlig om våren kan du gjøre deg selv en tjeneste ved å forebygge spirende ugressplanter i staudebedet. For der det er naken jord, vil ugress som kjent spire.

Her er stenglene fra fjorårets asters. Nye, spede skudd er på vei opp, så de gamle stenglene gjør mest nytte for seg på bakken. Det blir vanskeligere for ugresset å spire hvis jorda er tildekket. Klipp dem bare ned i mindre stykker med hekkesaksen. Begynn ovenfra.

Dermed dekker de visne stenglene jorda. Samtidig forbedrer du jorda, fordi stenglene stille og rolig smuldrer opp og blir til jord. Senere på sesongen kan du bruke vanlig gressavklipp til å dekke til den nakne jorda med.

Gresset gjør nytte på flere måter. Både som ren tildekking, som både bremser nye ugressfrø i å spire – og som holder på fuktigheten. Samtidig gavner gresset forholdene for mikroorganismene i bedet.

Både mark, biller og andre smådyr som lever i jorda får noe å leve av. Jorda holdes levende og fruktbar. Og det har staudene glede av. Gresset forsvinner fra jordoverflaten i bedet i takt med at mikroorganismer og mark omsetter det i jorda.

Vær oppmerksom på at gresset selvfølgelig må være rent og ikke må inneholde frø. Det gjelder både frø fra gresset og ugressfrø. Når trærne begynner å miste bladene, strør du også dem på den nakne jorda i staudebedet.

Bladene dekker på samme måte som gresset for ugress. Også de vil bli til jord, og dermed forbedre jordforholdene for staudene på lengre sikt. Denne tankegangen kan du bruke igjen og igjen.

Selv når bedet ditt har vokst godt til, er det ingen grunn til å samle sammen alle de falne bladene til komposten eller – enda verre – kjøre dem bort. Så når du i løpet av høsten og vinteren er ute med løvriven, gjør både deg selv og plantene dine en stor tjeneste og rak gjerne bladene ned i bedet ditt.

Det har skjedd i denne hagen gjennom mange år. Og jorda her har utviklet seg fra å være tung og leirete til i dag å ha en fin og mørk porøs struktur. Foruten gevinsten ved å unngå ugress i vårmånedene, luner bladmassen også godt på en kald dag.

Relaterte artikler

 • Det beste våpen mot løvetann

  Det beste våpen mot løvetann

  03/05 Vi har testet de forskjellige redskapene mot løvetann. I vår GRATIS artikkel kan du se hvilket våpen du skal velge i kampen mot løvetannen.

 • FRUKT OG BÆR: 4. Pappskiver til ugressbekjempelse

  FRUKT OG BÆR: 4. Pappskiver til ugressbekjempelse

  09/11 VIDEO: Planter du frukttrær et sted hvor du ikke kan komme til med hakkejernet med jevne mellomrom, er det en god idé å sørge for litt ugressbeskyttelse mens treet skal etablere seg. Det finnes flere forskjellige løsninger på ...

 • ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  04/10 VIDEO: Det er mange måter å bekjempe ugresset på. Også i en økologisk hage, hvor kjemiske sprøytemidler ikke har adgang. Her er fire råd om forskjellige former for forebyggende ugressbekjempelse. Ugressbekjempelsen bør du ...

 • KJØKKENHAGE:Ugress

  KJØKKENHAGE:Ugress

  22/09 VIDEO: I kjøkkenhagen er det viktig at det vi har valgt å dyrke får best mulig vekstbetingelser. Men mange andre frø lander alltid rundt omkring på den nakne jorda – og oftest er plantene som spirer fra disse frøene i ...

 • STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  21/09 VIDEO: Noe ugress er så gjenstridig at det nærmest er umulig å bli kvitt det, selv om du luker, luker og atter luker. Det er ugress som formerer seg via rotskudd. Eller som er i stand til å skyte fra bare små stykker av ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss