Cookies- og Brukervilkår


3 sterke våpen
mot ugress

Ugress i steinbelegningen er fryktelig irriterende, og fjerner du det, kommer det raskt igjen. Med mindre du velger den siste av disse tre metodene til å få has på det lille, grønne herket.


Ugress er lett å dyrke, men vanskelig å bli kvitt. Heldigvis er det ikke umulig.

Det er ikke personlig, men det føles slik, når de små, grønne bladene du effektivt svidde vekk med ugressbrenneren for en uke siden, titter frem mellom steinene igjen.

Vil du dem til livs, kan du velge mellom tre strategier: Den enkle, den stygge og den virkelig effektive. Kun den siste metoden løser problemet på lang sikt. Til gjengjeld er den ganske tidkrevende. Derfor kan du vurdere en av de to første, selv om du må gjenta dem flere ganger gjennom sesongen.

Den enkle måten å fjerne ugress på

Ugressbrenneren er et opplagt valg, når små, uønskede vekster titter frem i belegningen på terrassen eller i innkjørselen. Men du skal bruke den riktig: Ugress skal kun svis, ikke brennes vekk. Brenner du det vekk, kommer det raskt tilbake.

Dra flammen over ugresset i 3-4 sekunder. Da krøller de grønne bladene normalt seg sammen. Deretter vil planten bruke masser av energi på å trekke vann opp til de svidde bladene, noe som dreper de fleste ugressplanter.

Problemet med denne metoden, er at nytt ugress snart vil blomstre opp samme sted, eller rett ved siden av. Det er derfor ingen varig løsning.

ukrudtsbrænder
Flammene kan drepe ugressplanten, men planten skal kun svis, ikke brennes.

Den stygge måten å fjerne ugress på

Det er ikke like populært overalt, og enkelte steder er det enten forbudt eller forbundet med restriksjoner. Men det virker; vi snakker om gift.
Hvis du tyr til den utveien på problemet, så skal du bruke et godkjent ugressmiddel, og ikke finne opp noe eget – heller ikke salt, eddik eller noe annet, som ikke er spesifikt godkjent til formålet.

Metoden er ofte enkel: Spray fugene i belegningen. Da dør alt ugresset, og nytt ugress holder seg borte i en periode.

Ulempen med metoden er dels de miljømessige påvirkningene, og dels at ugresset før eller siden kommer tilbake.

ukrudtssprøjte
Gift dreper ugresset, og holder det borte i uker eller måneder. Følg veiledningen nøye.

Den virkelig effektive måten å fjerne ugresset på

Det er kun én virkelig god måte å holde ugresset helt borte på. Og det er den løsningen som skulle ha vært valgt allerede når belegningen ble lagt: En god, fast fuge.

En god fuge mellom steinene består av fugesand. Fugesand består av kantede sandkorn, som pakker seg sammen til en fast, ugjennomtrengelig fuge når den blir komprimert.

I motsetning til hva mange tror, kommer ikke ugresset nedenfra, for under belegningen er det ikke lys, og det er virkelig dårlige vekstbetingelser der. Ugressfrøene kommer ovenfra, og er ikke fugen fast nok, planter de seg selv i den myke sanden eller jorden mellom steinene.

Så vekk med den gamle fugesanden, i hvert fall i 2/3 av steinens tykkelse, og hell på ny fugesand. Deretter skal du vibrere med en platevibrator, helle på mer fugesand i de nedsunkne fugene, og fortsette. Til slutt er alle fugene fylt med en sterk, ugjennomtrengelig sandfuge.

krads ukrudt op mellem fliser
Krafs opp både ugress og fugesand (eller bruk en høytrykksspyler), fyll på fugesand og kjør over med en platevibrator.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  ØKOLOGISK HAGE: Forebygg ugress i hagen

  04/10 VIDEO: Det er mange måter å bekjempe ugresset på. Også i en økologisk hage, hvor kjemiske sprøytemidler ikke har adgang. Her er fire råd om forskjellige former for forebyggende ugressbekjempelse. Ugressbekjempelsen bør du ...

 • KJØKKENHAGE:Ugress

  KJØKKENHAGE:Ugress

  22/09 VIDEO: I kjøkkenhagen er det viktig at det vi har valgt å dyrke får best mulig vekstbetingelser. Men mange andre frø lander alltid rundt omkring på den nakne jorda – og oftest er plantene som spirer fra disse frøene i ...

 • STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  STAUDER: Få bukt med rot-ugress

  21/09 VIDEO: Noe ugress er så gjenstridig at det nærmest er umulig å bli kvitt det, selv om du luker, luker og atter luker. Det er ugress som formerer seg via rotskudd. Eller som er i stand til å skyte fra bare små stykker av ...

 • STAUDER: Bekjemp frø-ugress

  STAUDER: Bekjemp frø-ugress

  21/09 VIDEO: Det nyplantede staudebedet er en fornøyelse å følge mens det vokser til. Og som enhver hageeier vet, så krever det litt egeninnsats underveis.

 • STAUDER: Til kamp mot ugress

  STAUDER: Til kamp mot ugress

  21/09 VIDEO: Allerede tidlig om våren kan du gjøre deg selv en tjeneste ved å forebygge spirende ugressplanter i staudebedet. For der det er naken jord, vil ugress som kjent spire.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss