Cookies- og Brukervilkår


Luking av planter

Plantene i hagedammen din vokser og brer seg akkurat som plantene i resten av hagen.Hvis du ikke holder øye med dem, og kontinuerlig holder dem litt nede, vil de med tiden vokse seg større og større, og kan til slutt dekke en stor del av dammens vannspeil.

Denne dammen har stått i et par år uten det helt store vedlikeholdet. Det ses tydelig på plantene, som har fått lov til å vokse ukontrollert. Blant annet denne Ranunculus lingua grandiflora, som kan kjennes på sine slanke blader, har fått lov å vokse vilt og bre seg over en stor del av dammen.

Dan fisker den inn med en rive, og klipper den. Alt det plantematerialet han fjerner her ville ellers bare ligge og råtne i vannet, og danne ytterligere algevekst i det allerede svært grønne vannet. Da det meste av planten er klippet ned, støter Dan på en potte med nøkkeroser.

Den fisker han opp. Han fjerner noen av de eldste stenglene og klipper den litt ned, før han fortsetter med å fjerne Carex-gress fra dammen. Når det meste av gresset er borte, støter Dan på enda en potte med en nøkkerose.

Den fisker han også opp for å stelle den litt. Han starter med røttene, som stikker ut av bunnen på potten. Han fortsetter deretter med å klippe de større bladene av nøkkerosen, så planten kan bruke mer energi på de små bladene som vil bli sittende vinteren over og vente på at det igjen kommer varme og solskinn, slik at de kan stige til værs.

Så er det tid for å stusse bomull-gresset. Men han bestemmer seg i stedet for å fjerne en stor del av det, da veksten er veldig massivt og sikkert kan overleve en uttynning som denne.Det visne plantematerialet havner på komposten.Og så setter Dan de to nøkkerosene tilbake i dammen.

Denne gangen med litt mer plass mellom dem enn sist. I tiden framover får de begge litt mer plass å bre seg på, og det vil gi mer variasjon i dammens beplantning.Det plantematerialet som Dan til nå har fjernet fra dammen, har økt dammens vannspeil med to kvadratmeter.

Samtidig er vannets næringsinnhold også blitt redusert betraktelig.Til slutt fjerner han bladene som falt av de forskjellige plantene underveis. Og så kan han med god samvittighet vente til våren vender tilbake, og plantene i dammen skyter opp på nytt.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

 • VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  VANN I HAGEN 6: Del og forny dammens planter

  21/11 VIDEO: Som mange andre planter i hagen har også damplanter godt av å bli delt og fornyet av og til.Her er det en mini-sivplante (Juncus ensifolius), som har fått lov å vokse litt vel mye i bakken. Den er en lavtvoksende ...

 • VANN I HAGEN 1: Varme

  VANN I HAGEN 1: Varme

  14/11 VIDEO: Hvis fisken og plantene skal trives godt i hagedammen din, er det viktig at vannet ikke blir for varmt. For høye temperaturer kan nemlig fremme algeveksten og ødelegge biobalansen i dammen.

 • VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  VANN I HAGEN 5: Vinterforberedelse av sumpbed

  14/11 VIDEO: Noen av plantene rundt dammen skal gjøres klar til vinteren. Det dreier seg primært om de plantene som har mykt løv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss