Cookies- og Brukervilkår


Skift ut vannet i dammen

Avhengig av størrelsen på hagedammen din, er det generelt en god ide å skifte ut om lag en tredjedel av vannet minst én gang i året.

Jo mindre dammen din er, desto flere ganger bør du skifte det ut. Men det er viktig at du aldri skifter ut mer enn to tredjedeler av vannet, da det ellers kan skade plante- og dyrelivet i dammen. Som man ser, er vannet her veldig grumsete og mørkt, og det er blant annet et av problemene en utskifting av vannet kan løse.

Vannet her ville egne seg godt til å vanne de øvrige plantene i hagen med. Særlig i vår- og sommermånedene. Men akkurat nå er det høst, så vanningsbehovet er minimalt.Dan anbefaler å skifte ut vannet gjennom våren. Så kan dammen deretter bli fylt opp med regnvann.

Det er godt å ha regnvann i dammen, da det som regel er svært fattig på kalk og næringsstoffer og samtidig har en lav surhetsgrad. Derfor kan regnvann bidra til å redusere veksten av alger, som ellers lett kan oppstå i en dam som primært inneholder det kalkrike vannet fra kranen.

Hvis det ikke kommer nok regnvann i dammen din fra naturens side, finnes det flere metoder å lede det dit. Du kan f.eks. anskaffe deg en klaff som denne. Den skal bare monteres på nedløpsrøret. Så er det bare å vippe klaffen ned når regnværet begynner.

Dermed kan du enten samle regnvannet i en beholder, eller – hvis røret er nær nok dammen, som her – lede regnvannet direkte ned i dammen. Men det er alltid lurt å undersøke pH-verdien på regnvannet og damvannet før du leder regnvannet ned i dammen.

Hvis vannet fra kranen er veldig fattig på kalk, kan regnvannet i verste fall bidra til å forsure dammen og gjøre det ubeboelig for både fisk og planter. Det er derfor viktig å alltid ha en ide om hva det er for slags vann du fyller i dammen din.

Relaterte artikler

 • 12 TIPS: Plant med suksess!

  12 TIPS: Plant med suksess!

  29/03 Våren og plantetiden nærmer seg. Men vet du hvilke feller du SKAL unngå når du planter trær og busker i hagen? Følg disse 12 tipsene fra vår hageekspert.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  VANN I HAGEN 3: Planteposer, jord og gjødsel

  21/11 VIDEO: Når du skal finne planter som skal ned i selve hagedammen, er det flere ting på markedet å velge mellom. Nettpotter som disse er mye brukt i de fleste hagedammer.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss