Cookies- og Brukervilkår


Slik legger du ferdigplen

Vil du ha en ny gressplen raskt, er gress på rull den beste løsningen. Allerede etter få uker kan plenen tas i bruk. Men ferdigplen kan også brukes andre steder enn på gressplenen. Her viser vi hvordan du kan bruke gress på rull.

Rullegræs - sådan lægger du detRASK PLEN: Når ferdigplenen er lagt, går det bare to-tre uker før du kan bruke den nye plenen.


HVA BRUKES FERDIGPLEN TIL?
Rullegræs GRESSPLEN
Ferdigplen brukes primært når vi skal anlegge en gressplen, som vi raskt vil kunne bruke. Men det kan også brukes til reparasjon av en plen.
Rullegræs på taget PÅ TAKET
Vi bruker også gress – eller torv – på rull på taket til for eksempel hytter. Gress på taket er både tradisjonsrikt og hyggelig – i tillegg til at det isolerer.
Rullegræs figurer FIGURER
Det er også vanlig ferdigplen du skal bruke hvis du vil lage gressfigurer i hagen. En lenestol og et bjørneskinn vil nok trekke til seg oppmerksomhet.


HVORDAN LEGGER DU FERDIGPLEN?

Forarbeidet er det samme, uansett om du vil legge ferdigplen eller så selv: Jorden skal graves gjennom, stein og ugress skal fjernes, jorden skal jevnes – for eksempel ved å dra en pall over den – og jorden skal rakes over.

Sådan lægger du rullegræs

Fordelen med ferdigplen, er at du kan bruke plenen raskere. Allerede etter to-tre uker kan du gå på den nye plenen. Etter ytterligere et par uker, er den klar til både lek og ballspill. Gresset rulles ut, og lengdene legges helt tett. Skjøtene mellom endene på to ruller legges uten overlapp og i forband (som murstein i en vegg).

Sådan lægger du rullegræs

Gressrullene skal ikke strekkes – de vil bare trekke seg sammen igjen, slik at det blir hull i plenen. Når hele området er dekket, tromler du over plenen, før den vannes.

VIKTIG OM FERDIGPLEN!

Røttene på gressrullene skal aldri tørke ut. Dekk rullene med plast hvis du ikke skal legge dem med en gang. Husk å vanne de første to-tre ukene, hvis plenen etableres i en tørr eller solrik periode.

SPESIELLE EGENSKAPER

Med ferdigplen har du færre muligheter til å velge den frøblandingen du ønsker. Ferdigplen inneholder ofte en høy andel av engrapp, som er den mest robuste gresstypen vi har. I tillegg inneholder frøblandingen gjerne rødsvingel, for fylde og farge.


VARIANTER AV GRESS OG TORV PÅ RULL
Rullegræs på paller FERDIGPLEN
Ferdigplen bestilles for eksempel på nettet. Du må regne med noen dagers leveringstid, fordi gresset skjæres når ordren er mottatt. Det er liten forskjell på pris og kvalitet hos leverandørene.
Rullegræs på taget GRESS TIL TAK
Gress på rull kan fint også brukes på tak. Men det krever et ganske tykt lag med torv under. Helst 10 cm. Et alternativ til et tykt torvlag, kan være å legge ferdigplenen i flere lag, for eksempel tre eller fire.
Rullegræs på taget BERGKNAPP TIL TAKET
I stedet for gress på taket, kan du legge matter med bergknapp, såkalte sedumtak. Bergknapp tåler tørre perioder godt, og er derfor lettere å vedlikeholde enn et tak med gress eller torv.
Rullegræs FRØBLANDING
Med frøblandinger blir kostnaden til ny plen en brøkdel av hva du betaler for ferdigplen. Men du må vente lenger før du kan bruke den nye plenen. Det finnes mange gressblandinger å velge blant.


FERDIGPLEN LEVERES PÅ PALL

Ferdigplen leveres på pall. Rullene er skåret på bakken av samme type maskin, slik at de har samme lengde og bredde. En rull er som regel:

■ 40 cm bred
■ 2,5 meter lang
■ 1,5-2,5 cm høy
■ Veier 20-25 kilo

En rull inneholder altså gress til én kvadratmeter. På hver pall er det gress til 50-60 kvadratmeter. Skal du legge ferdigplen inntil (og i nivå med) en belegning, skal jorden ligge minst 2-3 cm lavere enn overkant på belegningen.

MORSOM METODE: FIGURER MED FERDIGPLEN

Vil du bygge figurer med ferdigplen, er det lettest å jobbe med flate former. Her kan du bruke fuktig hagejord, som klappes sammen i den formen du ønsker.

Figurer med rullegræs
Høye figurer krever som regel at du legger inn en siveslange, så røttene ikke tørker.

På høye figurer, bruker du først hagejord, så mørk og fuktig torv. Legg 10 liter tørr torv i 3-4 liter vann. Massen legges i et cirka 10 cm tykt lag på grunnformen, og klappes godt sammen. Så legger du på gressrullene og trykker dem fast. Frem til røttene får feste, holdes gresset på plass med pinner.

Figurer med rullegræs
Gresset holdes på plass med for eksempel blomsterpinner, til røttene har fått feste.

Relaterte artikler

 • Når skal du slå det for siste gang?

  Når skal du slå det for siste gang?

  30/09 Høsten har for alvor fått tak. Nå nærmer tiden seg da sesongen for plenklipping er over. Men når skal du egentlig slå gresset for siste gang?

 • Hvor kort skal gresset klippes?

  Hvor kort skal gresset klippes?

  04/08 Jeg har klippet plenen jevnlig hele sommeren ned til 4 cm. Skal jeg fortsette med det resten av sesongen?

 • Rull på gresset

  Rull på gresset

  08/07 VIDEO: I stedet for å så gress og vente på at det vokser opp, kan du i stedet på ganske kort tid rulle gress direkte på jorda. Vi viser her hvordan du gjør det.

 • Hva gjør en robotklipper om natten?

  Hva gjør en robotklipper om natten?

  07/07 Følsomme sensorer, avanserte algoritmer og et lavt støynivå, gjør robotklipperen i stand til å jobbe om natten.

 • SLIK overlever plenen ferien

  SLIK overlever plenen ferien

  02/07 Skal du klippe den helt kort eller la den vokse? Få svaret her, sammen med fire andre tips til hvordan plenen overlever mens du er på ferie.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss