Cookies- og Brukervilkår


Klipp plenen frisk og sterk

Mange huseiere slår gresset altfor lavt. Husk at topp og bunn følger hverandre. Klipper du gresset for lavt, vil planten automatisk forkorte rotnettet, og på den måten svekker du faktisk plenen.


Hvis gresset er blitt veldig høyt, for eksempel mens du har vært på ferie, er det bedre å klippe det i flere omganger. En god hovedregel, er at du på det meste klipper 1/3 av lengden per klipping.

De fleste har nok en formening om at plenen skal klippes cirka én gang i uken i vekstsesongen. Det sier også seg selv, at det er på tide å klippe når plenen begynner å se litt høy og pjuskete ut. For de flestes vedkommende, betyr det at plenen blir klippet en gang i forbindelse med en helg.

La klippehøyden følge årstiden

Det mange ikke har kontroll på, er imidlertid hvor mye gresset egentlig skal klippes. Noen klipper for eksempel konsekvent med høydeinnstillingen de satte den gang gressklipperen var ny – og det er synd og skam.

Bruker du bare noen sekunder på å justere høyden optimalt i forhold til gressets vekstsyklus, får du nemlig en god del gratis hjelp i jobben med å gjøre plenen robust og flott.

Når klipper vi gress?

Normalt slår vi gress allerede fra april noen steder, til sist i oktober. Når du klipper gresset for første gang tidlig på våren, skal plenen være tørr og frostfri, og du skal ikke trekke ut gressklipperen før gresset er 6-8 cm. Gresset har dessuten best av kun å få stusset toppen.

Plenen bør derfor aldri klippes kortere enn 4 cm. Til gjengjeld kan du gjøre det så ofte som du har lyst. På den måten blir gresset mer levedyktig, og kan for eksempel bedre klare seg i konkurransen mot ugress og mose.

Veldig kort gress svekker røttene

Derfor er det også en dårlig idé å prøve å spare tid på gressklippingen ved å klippe plenen veldig kort. Det stresser ganske enkelt gresset, svekker rotnettet og ugressfrø får betydelig lettere for å finne veien ned i bakken.

VÅR: På våren skal gresset altså ikke klippes kortere enn 4 cm, og det samme gjelder på høsten. Da har gresset bedre mulighet til å utnytte det mer sparsomme dagslyset, og det er samtidig bedre beskyttet mot frost.

SOMMER: Når sommeren er i gang (juli til august), og veksten er på topp, kan du med fordel sette klippehøyden ytterligere opp. Igjen handler det om at jo høyere gresset er, desto sterkere og mer motstandsdyktig er det. Det gjelder selvsagt også hvis det skulle komme en lengre tørkeperiode.

HØST: På et eller annet tidspunkt på høsten kommer vi til sesongens siste klipp. Da skal du passe på at gresset helst skal være 4-5 cm når det overvintrer. Er gresset lengre enn det, øker risikoen for soppvekster i plenen nemlig vesentlig.

Relaterte artikler

 • Når skal du slå det for siste gang?

  Når skal du slå det for siste gang?

  30/09 Høsten har for alvor fått tak. Nå nærmer tiden seg da sesongen for plenklipping er over. Men når skal du egentlig slå gresset for siste gang?

 • Hvor kort skal gresset klippes?

  Hvor kort skal gresset klippes?

  04/08 Jeg har klippet plenen jevnlig hele sommeren ned til 4 cm. Skal jeg fortsette med det resten av sesongen?

 • Rull på gresset

  Rull på gresset

  08/07 VIDEO: I stedet for å så gress og vente på at det vokser opp, kan du i stedet på ganske kort tid rulle gress direkte på jorda. Vi viser her hvordan du gjør det.

 • Hva gjør en robotklipper om natten?

  Hva gjør en robotklipper om natten?

  07/07 Følsomme sensorer, avanserte algoritmer og et lavt støynivå, gjør robotklipperen i stand til å jobbe om natten.

 • SLIK overlever plenen ferien

  SLIK overlever plenen ferien

  02/07 Skal du klippe den helt kort eller la den vokse? Få svaret her, sammen med fire andre tips til hvordan plenen overlever mens du er på ferie.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss