Cookies- og Brukervilkår


Rull på gresset

I stedet for å så gress og vente på at det vokser opp, kan du i stedet på ganske kort tid rulle gress direkte på jorda. Vi viser her hvordan du gjør det.


Gresset skal legges oppå 10-15 cm god muldjord, som er blitt gjennomarbeidet så den er fri for stein og pinner. For at gresset skal være på nivå med steinkanten, fjerner fagmannen ca. 2-2,5 cm jord. Fagmannen har laget et bord hvor han har skåret av et 2,5 cm høyt hjørne på den ene siden.

På den måten kan han legge det på fortauet og trekke av jorda, og samtidig være sikker på å få riktig nivå.Når nivået er i orden, må det tromles. Her kan du enten bruke en hagetrommel eller en stor tønne fylt med vann.

Jorda må tromles grundig, så fagmannen tromler både et par ganger på langs og deretter på tvers.Overflaten skal være så fast at du kan gå på den uten å sette nevneverdige spor. Når bunnen er klar, kan du begynne selve leggingen. Vær oppmerksom på at du ikke må vanne jorda før du ruller på gresset.

Det øker bare risikoen for at gresset råtner. Det første gresset skal bare legges opp til hjørnet og rulles ut, mens fagmannen forsikrer seg om at det er jevnt og flukter med steinkanten.

Neste rull skal støte opp til den første så de ligger tett sammen, og ellers rulles på som den første.I enden er rullen for lang. Her bruker fagmannen en hobbykniv og et rett bord til å skjære over gresset, men han kunne like gjerne ha brukt en skarp spade eller lignende.

I den neste raden må du ikke starte med en hel rull gress, da skjøtene skal ligge forskutt, så her starter fagmannen med en halv rull. Den andre halvdelen kan brukes i den andre enden. Ute på siden langs hekken er det ikke plass til en hel rull, da det bare er ca. 20 cm.

Fagmannen deler derfor en rull på midten med en gammel håndsag, som lett skjærer seg gjennom gresset. Den halve rullen legges nå på samme måte som resten av gresset. Når alt gresset er rullet på, må det igjen tromles, så her bruker fagmannen på ny tønnen, men tromler bare på langs for ikke å forskyve gresset.

Gresset kan faktisk tas i bruk med det samme, men det har best av at du lar det ligge ubetrådt i et par uker, så røttene får satt seg ordentlig. De første 14 dagene etter legging må gresset vannes hver dag. Det skal rikelig med vann til, spesielt i sommermånedene.

Har du lagt gresset om vinteren, må du på de første solskinnsdagene om våren sørge for å vanne gresset igjen, så det ikke tørker ut. Etter tre uker bør du gi plenen en lett omgang med gjødsel. Ferdiggress er en enkel og rask måte å få en flott gressplen uten ugress.

Relaterte artikler

 • Når skal du slå det for siste gang?

  Når skal du slå det for siste gang?

  30/09 Høsten har for alvor fått tak. Nå nærmer tiden seg da sesongen for plenklipping er over. Men når skal du egentlig slå gresset for siste gang?

 • Hvor kort skal gresset klippes?

  Hvor kort skal gresset klippes?

  04/08 Jeg har klippet plenen jevnlig hele sommeren ned til 4 cm. Skal jeg fortsette med det resten av sesongen?

 • Hva gjør en robotklipper om natten?

  Hva gjør en robotklipper om natten?

  07/07 Følsomme sensorer, avanserte algoritmer og et lavt støynivå, gjør robotklipperen i stand til å jobbe om natten.

 • SLIK overlever plenen ferien

  SLIK overlever plenen ferien

  02/07 Skal du klippe den helt kort eller la den vokse? Få svaret her, sammen med fire andre tips til hvordan plenen overlever mens du er på ferie.

 • Slik legger du ferdigplen

  Slik legger du ferdigplen

  22/06 Vil du ha en ny gressplen du kan bruke NÅ, er ferdigplen løsningen. Allerede etter få uker kan plenen tas i bruk. Her kan du se hvordan du legger det.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss