Cookies- og Brukervilkår


Skift den råtne
delen av bordene

Er loddrette bord råtne nederst, kan du nøye deg med å fjerne det råtne og sette på et nytt bord.

Loddrette bord som utsettes for vær og vind, vil ofte råtne nederst. Årsaken er at de med tiden sprekker i endene.

Når vannet renner ned langs bordene og trenger inn i sprekkene, hoper det seg opp vann i treet, som resulterer i råte. Særlig de nederste 10 cm er utsatt. Det har skjedd med denne døren.

Men i stedet for å skifte hele døren, kan vi klare oss med å sage vekk det råtne og sette på et nytt bord – et såkalt offerbord. Resultatet blir pent, og vi sparer mye penger.


SLIK GJØR DU:


1. Finn først ut hvor langt opp bordene er råtne

Det gjør du ved å stikke i treet med en liten skrutrekker – stikkes den lett ned i treet, er det råttent. Vær oppmerksom på at treet også kan være råttent på undersiden av malingen

2. Tegn opp en vinkelrett strek tvers over døren

Sett streken et par cm over der råten stopper. Det gjøres enkelt med en stor vinkel. Det er smart å markere hvor råten stopper, slik at du er helt sikker på at du går klar av den.

3. Sag det nederste råtne stykket av døren

Sjekk at det ikke sitter spiker eller skruer der du skal sage. Legg en føringsskinne mot streken, og juster sirkelsagen til et 15 graders snitt.

4. Sett fast en skjøtelist nederst på døren

Listen på 21 x 45 mm kappes til i samme lengde som lekten på døren. Den plasseres i flukt med lekten og skal stikke ca 2 cm utover døren nederst. Her settes den fast med 4 x 40 mm skruer.

5. Sag til det nye vannrette bordet

det såkalte offerbordet. Det sages ut av et 29 x 123 mm kledningsbord, med skråsnitt på 15 grader langs begge kantene. Bruk sirkelsagen med føringsskinnen igjen.

6. Offerbordet kappes til i lengden

Det skal tilsvare bredden på døren. Det skrå snittet øverst på bordet passer til det skrå snittet nederst på døren. Skråkanten nederst sørger for at vannet renner vekk

7. Bordet skrus fast til døren

Puss det først med slipepapir. Sett det deretter på plass i enden av døren. Press det godt opp mot de loddrette bordene, mens det skrus fast med 4 x 40 mm skruer gjennom skjøtelisten. Nå er døren klar for maling.

8. Mal bordet

Det er en god idé å gi de ubehandlede bordene grunningsolje først. Gjerne også de avkappede endene på døren. La oljen suges godt inn i endene på bordene. Mal deretter med trebeskyttelse.

9. Heng døren på plass

Du kan eventuelt gi resten av døren et strøk maling også, slik at det ikke bare er det nederste bordet som er nymalt. Hvis hele døren males, skal den først slipes lett over.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss