Cookies- og Brukervilkår


Slik kan du unngå vånd

Sammen med alt som spirer og gror, dukker også vånden opp på våren. Jo tidligere du kommer i gang med å bekjempe den, desto enklere vil det bli å slippe unna de små plageåndene.


Vånd kalles også for jordrotte.

Hvilke skader gjør de?

Vånd (kalles også jordrotte) er et skadedyr du sjelden ser, men du merker dem hvis du har dem i hagen. De graver nemlig ganger under bakken, der jordhauger og dumper i plenen blir en kilde til irritasjon.

Vånden finnes spesielt i nærheten av jorder som ligger brakk, og spiser i tillegg røttene på busker, trær og det du eventuelt dyrker i kjøkkenhagen.

Hvordan bekjemper du dem?

Det finnes mange råd, fra å røyke dem ut med eksos, til elektriske apparater, som legges ned i gangene. Men det mest effektive er feller som dreper dyrene raskt. Grav opp noen av hullene etter vånden, og sett feller ned i gangene. Se til fellene daglig, og fjern de døde dyrene. Etter litt tid blir bestanden mindre, og du kan fylle igjen hull og dumper.

Hvordan unngår du dem?

Du klarer ikke å fjerne vånden fullstendig, men du kan holde dem borte fra kjøkkenhagen ved å plante hyll rundt den. Vånden liker nemlig ikke smaken av hyllerøtter.

Et godt forebyggende råd ellers er å holde gresset kort. Tunge redskaper, som pakker jorda sammen slik at gangene ødelegges, kan også gjøre nytte.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Larver

  ØKOLOGISK HAGE: Larver

  04/10 VIDEO: De oppstammede stikkelsbærbuskene i kjøkkenhagen har fått uventede – og uvelkomne – gjester. En hel gren er plutselig ganske naken å se på, og synderne er allerede i gang med de neste grenene.

 • ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  ØKOLOGISK HAGE: Dekk til for gulrotfluer

  04/10 VIDEO: Gulrøtter er alltid vanskelige å dyrke i hagen hvis man skal unngå mark i røttene. Marken er gulrotfluenes larver. Gulrotfluen er en trussel to til tre ganger i løpet av vekstsesongen. Første gang i mai-juni måned, ...

 • KJØKKENHAGE:Larver

  KJØKKENHAGE:Larver

  22/09 VIDEO: Fine ser de ut, de hvite kålsommerfuglene. Men før de hvite vingene folder seg ut, har de vakre skapningene gjennomgått forvandlingen fra larve til puppe, for til slutt å bli flyvende. Og det er i den tidlige larvefasen ...

 • KJØKKENHAGE:Jordlopper

  KJØKKENHAGE:Jordlopper

  22/09 VIDEO: Mette har i løpet av vekstsesongen hele tiden sørget for å så forskjellige typer salat, slik at hun kontinuerlig har kunnet høste friske blader til maten.

 • KJØKKENHAGE:Mordersnegle

  KJØKKENHAGE:Mordersnegle

  22/09 VIDEO: I nyere tid er den lysebrune iberiske skogsneglen blitt utropt til en av kjøkkenhagens største fiender. Og det er så avgjort ikke uten grunn.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss