Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

Slyngplanter setter en ekstra spiss på hagen din, og med litt omtanke kan du skape helt nye rom med både grønne vegger og tak. Det krever bare litt overblikk og planlegging, hvis du skal lykkes med prosjektet.

Aller først må du selvfølgelig velge slyngplanter som kan trives på det stedet hvor du vil plante. De gitte betingelser for lys, skygge, jord, vind og vann er alle forhold som er vesentlige for plantene dine, hvis du vil ha det optimale ut av dem.

En klatrerose kan f.eks. være helt overdådig og vakker, men bare hvis du planter den der hvor den får lys nok. Klatrehortensia kan gjerne vokse i skyggen, mens klematis foretrekker sol oppe og skygge nede.

Jordforholdene må også matche den enkelte plante. De fleste slyngplanter vil trives i en god, næringsrik og humusholdig hagejord. Men det kan være forskjell fra plante til plante, så det er en god idé å slå opp i hagebøker eller se deg for på planteskolen.

Slyngplanter vokser, klatrer og hefter seg på vidt forskjellige måter. Derfor har det også stor betydning hvordan du forestiller deg at planten skal vokse.

Vil du lage en pergola? Skal den vokse over et plankeverk? Eller har du et stativ eller et espalier i tankene?Når disse forholdene er klarlagt, har du bedre forutsetninger for å velge riktige planter.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

 • VANN I HAGEN 5: Marker hagedammen din

  VANN I HAGEN 5: Marker hagedammen din

  21/11 VIDEO: Før gravearbeidet settes i gang i hagen din, er det viktig å ha en nøyaktig oversikt over hullets dimensjoner og beliggenhet.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss