Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

Fra tegnebordet beveger vi oss ut i den virkelige verden. Her er plankeverket som skal overbygges med en lett pergola. Fra hushjørnet, rundt det vinkelrette hjørnet og bort til sykkelskuret.

Stolpene som støtter plankeverket må forlenges i begge ender, og endelig må også midtstolpen forlenges, slik at den kommende overliggeren kan få et punkt å støtte seg til. Det kan det bli behov for når blåregnen vokser seg stor og tung.

Akkurat nå er det fritt innsyn til hagen fra veien, men med tiden vil blåregnen skjerme bra av, slik at man kan oppholde seg mer usjenert på terrassen.

Om vinteren vil imidlertid blåregnen miste bladene. Men det betyr mindre, for på den årstiden oppholder ikke familien seg på terrassen i lang tid likevel. Få dager senere er stolpene forlenget som foreskrevet på Janes skisse, og pergolaen er ferdig.

Etter enda et par dager er alt treverket malt. Nå skal wiren monteres.Først skrur Peter, Janes hjelper, i øyeskruene som skal sørge for at wiren vil komme til å sitte i passende avstand til overliggeren.

Han plasserer dem jevnt utover, så det ikke er mer enn en knapp meters mellomrom.Når alle øyeskruene er montert, skal wiren på plass.Wiren må ha en viss dimensjon for å tåle blåregnens tyngde. Denne er 6 mm og for øvrig uten belegg.

Det blir også bruk for en bardunstrammer og noen små wirelåser til å feste wiren med. Så er det bare å føre wiren gjennom øyeskruene. Bardunstrammeren må være helt utspent før wiren festes.

Da vil det etterpå være mulig å spenne wiren godt opp. Men først må et mindre stykke wire festes i den ene enden. Bardunstrammeren kan nå monteres på det lille wirestykket ved hjelp av en papegøyetang, en pipenøkkel og en wirelås.

Det lange wirestykket monteres på samme måte i den andre enden av bardunstrammeren. Til slutt strammer Peter wiren, og fester den ved hjelp av bardunstrammeren.

Dermed er begge wirene vel montert i pergolaen, og øyeskruene sørger for at det er passelig avstand mellom wiren og treverket, slik at det er plass til blåregnens stamme, i hvert fall de første årene.

Hellen er fjernet, så det er plass til å plante. Og anlegget er nå klart til selve beplantningen.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss