Cookies- og Brukervilkår


Klargjøring

Fra tegnebordet beveger vi oss ut i den virkelige verden. Her er plankeverket som skal overbygges med en lett pergola. Fra hushjørnet, rundt det vinkelrette hjørnet og bort til sykkelskuret.

Stolpene som støtter plankeverket må forlenges i begge ender, og endelig må også midtstolpen forlenges, slik at den kommende overliggeren kan få et punkt å støtte seg til. Det kan det bli behov for når blåregnen vokser seg stor og tung.

Akkurat nå er det fritt innsyn til hagen fra veien, men med tiden vil blåregnen skjerme bra av, slik at man kan oppholde seg mer usjenert på terrassen.

Om vinteren vil imidlertid blåregnen miste bladene. Men det betyr mindre, for på den årstiden oppholder ikke familien seg på terrassen i lang tid likevel. Få dager senere er stolpene forlenget som foreskrevet på Janes skisse, og pergolaen er ferdig.

Etter enda et par dager er alt treverket malt. Nå skal wiren monteres.Først skrur Peter, Janes hjelper, i øyeskruene som skal sørge for at wiren vil komme til å sitte i passende avstand til overliggeren.

Han plasserer dem jevnt utover, så det ikke er mer enn en knapp meters mellomrom.Når alle øyeskruene er montert, skal wiren på plass.Wiren må ha en viss dimensjon for å tåle blåregnens tyngde. Denne er 6 mm og for øvrig uten belegg.

Det blir også bruk for en bardunstrammer og noen små wirelåser til å feste wiren med. Så er det bare å føre wiren gjennom øyeskruene. Bardunstrammeren må være helt utspent før wiren festes.

Da vil det etterpå være mulig å spenne wiren godt opp. Men først må et mindre stykke wire festes i den ene enden. Bardunstrammeren kan nå monteres på det lille wirestykket ved hjelp av en papegøyetang, en pipenøkkel og en wirelås.

Det lange wirestykket monteres på samme måte i den andre enden av bardunstrammeren. Til slutt strammer Peter wiren, og fester den ved hjelp av bardunstrammeren.

Dermed er begge wirene vel montert i pergolaen, og øyeskruene sørger for at det er passelig avstand mellom wiren og treverket, slik at det er plass til blåregnens stamme, i hvert fall de første årene.

Hellen er fjernet, så det er plass til å plante. Og anlegget er nå klart til selve beplantningen.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss