Cookies- og Brukervilkår


Forleng sesongen med løker og knoller

Allerede i løpet av den første høsten med et nyanlagt staudebed er det tid for å tenke på den kommende våren. Det er nemlig nå du har sjansen til å framskynde og forlenge sesongen ved å sette ned løk og knoller.

Fordelen ved å sette ned løk i staudebedet er opplagt. Staudene er noe tregere med å komme i gang om våren enn de mange forskjellige løkvekstene. Samtidig vil staudenes blader dekke godt når løkvekstene begynner å visne.

I Birgits bed begynner blomstringen blant staudene først et stykke ut i juni. Inntil da har staudene bare grønne blader. Birgit har valgt en god blanding av ulike mørke tulipaner og tre forskjellige slags prydløk til staudebedet sitt.

Noen ganger er det lett å se på løken hvor røttene vokste fra året før, men ikke alltid. Generelt må du derfor vende løkene med den spisse enden opp når du setter dem i jorda. Skulle du komme til å sette en løk opp-ned, kommer den nok opp likevel.

Det tar kanskje bare litt lengre tid. Løkene skal settes omtrent tre ganger så dypt i jorda som selve løkens størrelse. Mindre løker behøver du ikke være så nøye med å sette riktig vei.

De finner alltid veien opp over jordoverflaten likevel. Når løkene er blomstret av, er det viktig at du lar bladene visne helt ned. Det er nemlig på dette tidspunktet løkene samler kraft og energi til neste års vekst og blomstring.

Du kan med fordel utnytte hullene som oppstår i bedet når vårløkene dine er blomstret av og visnet. Hvis du – som her – har latt dine georgineknoller (Dahlia) spire innendørs, vil den grønne toppen pryde bedet med det samme du planter dem ut.

Uansett om du legger knollene direkte i jorda, eller om du har latt dem spire på forhånd, må du være tålmodig. Vent alltid med utplantingen til du er helt sikker på at det ikke kommer mer nattefrost.

Relaterte artikler

 • BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  27/10 VIDEO: De er så skjønne, de klatrende og duftende erteblomstene. Det er ikke så merkelig at de er blitt et ”must” blant sommerblomstene for mange hagefolk. Men de kan dessverre være ganske vanskelige å få til å spire, blant ...

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss