Cookies- og Brukervilkår


Forleng sesongen med løker og knoller

Allerede i løpet av den første høsten med et nyanlagt staudebed er det tid for å tenke på den kommende våren. Det er nemlig nå du har sjansen til å framskynde og forlenge sesongen ved å sette ned løk og knoller.

Fordelen ved å sette ned løk i staudebedet er opplagt. Staudene er noe tregere med å komme i gang om våren enn de mange forskjellige løkvekstene. Samtidig vil staudenes blader dekke godt når løkvekstene begynner å visne.

I Birgits bed begynner blomstringen blant staudene først et stykke ut i juni. Inntil da har staudene bare grønne blader. Birgit har valgt en god blanding av ulike mørke tulipaner og tre forskjellige slags prydløk til staudebedet sitt.

Noen ganger er det lett å se på løken hvor røttene vokste fra året før, men ikke alltid. Generelt må du derfor vende løkene med den spisse enden opp når du setter dem i jorda. Skulle du komme til å sette en løk opp-ned, kommer den nok opp likevel.

Det tar kanskje bare litt lengre tid. Løkene skal settes omtrent tre ganger så dypt i jorda som selve løkens størrelse. Mindre løker behøver du ikke være så nøye med å sette riktig vei.

De finner alltid veien opp over jordoverflaten likevel. Når løkene er blomstret av, er det viktig at du lar bladene visne helt ned. Det er nemlig på dette tidspunktet løkene samler kraft og energi til neste års vekst og blomstring.

Du kan med fordel utnytte hullene som oppstår i bedet når vårløkene dine er blomstret av og visnet. Hvis du – som her – har latt dine georgineknoller (Dahlia) spire innendørs, vil den grønne toppen pryde bedet med det samme du planter dem ut.

Uansett om du legger knollene direkte i jorda, eller om du har latt dem spire på forhånd, må du være tålmodig. Vent alltid med utplantingen til du er helt sikker på at det ikke kommer mer nattefrost.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss