Cookies- og Brukervilkår


Gjør bedet klart

Det er blitt vår. Staudebedet skal anlegges på dette jordstykket. Aller først bør du finne spaden og gå i gang med å fjerne ugress. Det vil lønne seg å være grundig, for flerårig ugress har det jo nettopp med å komme igjen og igjen – til stor irritasjon for både deg og staudene dine. I dag får Birgit hjelp til gravearbeidet av Martin.

For å gi staudene aller best vekstvilkår fra start av, må jorda løsnes godt – dypt som et spadestikk. Det gir luft til jorda, og sørger for at det blir mulig for de nyplantede staudenes røtter å trenge gjennom jorda.

Deretter må jordstykket måles opp og merkes av. Det kan du gjøre helt enkelt med en tommestokk, noen plankebord eller bare en rett snor. Bedet her skal være fire ganger halvannen meter.

Alle plantene til dette bedet vil trives i vanlig god hagejord. I Birgits hage er jorda veldig tung og hard av leire. Det fins det råd for. Ved å blande grus i jorda, blir den mer luftig.

Grusen gjør at vannet kan trenge gjennom den tunge leira, og det blir god drenering. Dermed blir det også lettere for staudenes røtter å finne veier i jorda. Hvis jorda ikke bearbeides før hun planter, risikerer hun at røttene ikke klarer å etablere seg ordentlig.

Det vil også være risiko for at staudene drukner, hvis regn ikke kan trenge gjennom den harde leirejorda. Har du sur jord, bør du velge helt andre planter som egner seg der. Jord med mye sand kan også være vanskelig å jobbe med, fordi vannet renner tvers gjennom.

Den kan imidlertid forbedres noe ved gjentatte ganger å tilføre et godt lag kompost eller annen jordforbedring. Men hovedregelen i alt hagearbeid er: Velg de plantene som vil trives i jorda dit.

Du jobber lett grusen ned i jorda med en kultivator. Bedet er nå klart til å bli beplantet. Alle staudene står klare i pottene fra gartneriet. Før plantene kommer i jorda, må de gjennomvannes. Det enkleste er å fylle en trillebår med vann og så dyppe plantene én etter én.

Det er enkelt å se når planten har trukket vannet den har behov for. Hold bare øye med luftboblene. Når det slutter å boble, er planten klar. Nå er den våt nok til å bli plantet.

Foruten den grundige vanningen, må du også sjekke om staudenes røtter er i orden. Hvis planten har stått lenge i potta, kan røttene være veldig tette og godt filtret inn i hverandre.

Det løser du ved å filtre ut røttene. Du får kanskje bruk for både en god saks og en kniv, som her. Det kan kanskje se temmelig brutalt ut når det klippes og dras i staudenes røtter, men du har igjen for innsatsen senere.

Det er også en god idé å fjerne eventuell mose og små-ugress som måtte være øverst i potta fra gartneriet. Det kan fort samle seg hvis potta har stått bare kort tid på gartneriet, men det betyr ikke noe for selve planten.

Når plantene gjennomgår denne klargjøringen, er de nemlig helt oppsatt på å skyte nye, friske røtter når de kommer i den gjennomarbeidede jorda. Som sagt ser det kanskje litt voldsomt ut, men det styrker plantenes etablering i det nye bedet, slik at de holder seg friske og raskere vokser seg store og sterke.

Så selv om det tar litt tid å klargjøre plantene til bedet, er det altså en god investering på lengre sikt.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss