Cookies- og Brukervilkår


Høst frø til nye stauder

En av de store gratis fornøyelsene du har når du arbeider med stauder, er å samle frø til nye planter. Det er det stor mulighet for å gjøre fortløpende. Både hjemme, i offentlige parker eller hos naboen.

Blomstrende stauder setter frø, som alle andre blomstrende planter. Etter avblomstringen skal frøstandene tørke stille og rolig inn. I den prosessen modner frøene, så du kan høste i vei til nye planter.

Her er det de tidlige akeleiene (Aquilegia) som er klare til høsting. Toppen er helt lysebrun og tørr. Det er et synlig tegn på at frøene er modne for høsting. Akeleiene sår lett seg selv. De små, modne frøene ligger nemlig ganske løst i frøstanden.

Når du plukker toppen av stengelen, kan du lett riste ut de små, sorte frøene. Bruk et kaffefilter eller en papirpose når du går på frøjakt. Dels har du da noe å samle frøene i, og kaffefilteret suger dessuten fuktigheten fra frøene hvis de ennå ikke er helt tørre. Også storkenebb (Geranium pratense) kan frøformeres.

Her er det igjen viktig at du gir frøstanden ro til å modne. De som fremdeles er grønne av saft må få vente enda litt. Men bare ta for deg av de lysebrune. Det er lett å se når storkenebb er klar til frøhøsting.

Frøstanden vender nærmest vrangen ut, og frøene er i ferd med å poppe ut. Men det er ikke alle frøskall som inneholder spiredyktig og befruktet frø. Er du i tvil, så prøv forsiktig å bite i det. Møter du motstand, er frøet klart og modent.

Det er best å oppbevare høstede frø i papirposer. Da kan frøene puste. Legg dem et tørt og gjerne kjølig sted til du skal bruke dem. Og husk, det er en veldig god idé å skrive plantens navn på posen.

Hvis du får samlet mange forskjellige frø, kan det være vanskelig å huske nøyaktig hva som er hva når du senere skal så dem. Senere på sesongen er det blitt tid for å så. Birgit vil gjerne ha akeleier i staudebedet sitt til våren.

Akeleier er ganske takknemlige å ha med å gjøre. Du må bare strø frøene med en lett hånd i bedet, der hvor du vil ha dem. Så er det bare å vente til akeleiefrøene spirer til våren.

Blomster ser du imidlertid først året etter. Som en hovedregel kan du nøye deg med å strø frøene direkte i bedet fra planter som vi erfaringsmessig vet er svært villige til å så seg selv.

Andre planter kan du eventuelt så i en potte eller i en annen beholder, slik at du lettere kan følge utviklingen. Da risikerer du heller ikke å komme i skade for å luke vekk planten når den begynner å spire.

Allerede etter én vekstsesong kan du høste de første frøene i det nye staudebedet ditt. Disse purpursolhattene har satt frø, så det er bare å gå i gang med saksen. Du må ”kna” toppen godt for å løsne frøene.

Bruk eventuelt en saks for å klippe i stykker toppen først. Frøene er harde og nærmest trekantede i fasongen. Fyll en kasse, gjerne av isopor som her, med god så- og priklejord – eventuelt blandet opp med grus.

Du behøver ikke å sortere frøene fra det øvrige plantematerialet, men fordel bare det du har samlet fra planten jevnt i kassen. Topp kassen med et tynt lag grus. Den holder på frøene og sørger for god drenering til de nye plantene.

Husk også å lage et lite skilt med plantenes navn. Skilt er som regel mer pålitelige enn de fleste menneskers hukommelse.Til slutt bør du dekke kassen med nett, for å forhindre at fugler eller mus får adgang til den og spiser frøene.

Både mus og fugler kan være ganske oppfinnsomme når det handler om å finne veien til mat. Derfor er det ikke nok å bare legge nettet løst over kassen, men sørg også for å feste det godt – for eksempel med kramper, som her.

Sett så kassen ut – litt beskyttet, gjerne under tak, så den ikke blir altfor våt i løpet av vinteren. Noen frø, som disse, trenger kulde for å spire. Det varierer fra plante til plante.

Til våren må du selvsagt holde godt øye med kassen. Så snart frøene begynner å spire, må du fjerne nettet.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss