Cookies- og Brukervilkår


Slik planlegger du bedet

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Når du skal i gang med å ”møblere” hagen din med planter, må du først finne ut hva slags jord du har med å gjøre. Du får nemlig alltid best resultat av anstrengelsene dine hvis du velger planter etter jordas beskaffenhet.

Det er stor forskjell på hva som trives i hard leirejord, lett sandjord eller for eksempel sur skogbunn. De rent fysiske forholdene må derfor først avklares, så det blir klart hvilke planter som vil trives og gro i det planlagte bedet.

Når du kjenner forutsetningene for jordbunn, lys, vind og graden av fuktighet, er det mye lettere å velge planter. Her ser du noen eksempler på forskjellige stilarter i staudebedet.

I et skyggefullt hjørne av hagen kan du for eksempel bruke den hvitstripete hostaen til å lyse litt opp.I denne noe eldre hagen er stauderabattene i sin tid anlagt for å matche de veldig rette linjene i resten av hagen.

Staudene er alle plassert i ganske store grupper – uten særlig variasjon innenfor de enkelte feltene. I steinbedet er variasjon derimot et nøkkelord. Mange steinbedshager er anlagt av planteglade mennesker, som liker å samle på mange forskjellige planter.

Innenfor hagebruk skifter moten som i alle andre sammenhenger. Trenden går nå om dagen i retning av et mer naturlig uttrykk. I motsetning til den gamle hagen vi så før, er det kommet mer spill og variasjon inn i staudebedet, og vi leker med samspillet mellom de forskjellige plantene, deres plassering i bedet, høyden, bladene.

Forskjellige typer høytvoksende gress er etter hvert blitt faste planter i et moderne staudebed, hvor plantene er ganske veloverveide og nøye avstemt både i forhold til former, farger, blader og blomstringstider.

Det er også blitt populært å anlegge staudebedet med en farge i forskjellige sjatteringer, som for eksempel dette ”lilla” bedet, det hvite eller det gule bedet. Alfa og omega er bare å velge de plantene som passer til forholdene du og jorda har å by på.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss