Cookies- og Brukervilkår


Slik planlegger du bedet

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Når du skal i gang med å ”møblere” hagen din med planter, må du først finne ut hva slags jord du har med å gjøre. Du får nemlig alltid best resultat av anstrengelsene dine hvis du velger planter etter jordas beskaffenhet.

Det er stor forskjell på hva som trives i hard leirejord, lett sandjord eller for eksempel sur skogbunn. De rent fysiske forholdene må derfor først avklares, så det blir klart hvilke planter som vil trives og gro i det planlagte bedet.

Når du kjenner forutsetningene for jordbunn, lys, vind og graden av fuktighet, er det mye lettere å velge planter. Her ser du noen eksempler på forskjellige stilarter i staudebedet.

I et skyggefullt hjørne av hagen kan du for eksempel bruke den hvitstripete hostaen til å lyse litt opp.I denne noe eldre hagen er stauderabattene i sin tid anlagt for å matche de veldig rette linjene i resten av hagen.

Staudene er alle plassert i ganske store grupper – uten særlig variasjon innenfor de enkelte feltene. I steinbedet er variasjon derimot et nøkkelord. Mange steinbedshager er anlagt av planteglade mennesker, som liker å samle på mange forskjellige planter.

Innenfor hagebruk skifter moten som i alle andre sammenhenger. Trenden går nå om dagen i retning av et mer naturlig uttrykk. I motsetning til den gamle hagen vi så før, er det kommet mer spill og variasjon inn i staudebedet, og vi leker med samspillet mellom de forskjellige plantene, deres plassering i bedet, høyden, bladene.

Forskjellige typer høytvoksende gress er etter hvert blitt faste planter i et moderne staudebed, hvor plantene er ganske veloverveide og nøye avstemt både i forhold til former, farger, blader og blomstringstider.

Det er også blitt populært å anlegge staudebedet med en farge i forskjellige sjatteringer, som for eksempel dette ”lilla” bedet, det hvite eller det gule bedet. Alfa og omega er bare å velge de plantene som passer til forholdene du og jorda har å by på.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss