Cookies- og Brukervilkår


Slik planlegger du bedet

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Når du skal i gang med å ”møblere” hagen din med planter, må du først finne ut hva slags jord du har med å gjøre. Du får nemlig alltid best resultat av anstrengelsene dine hvis du velger planter etter jordas beskaffenhet.

Det er stor forskjell på hva som trives i hard leirejord, lett sandjord eller for eksempel sur skogbunn. De rent fysiske forholdene må derfor først avklares, så det blir klart hvilke planter som vil trives og gro i det planlagte bedet.

Når du kjenner forutsetningene for jordbunn, lys, vind og graden av fuktighet, er det mye lettere å velge planter. Her ser du noen eksempler på forskjellige stilarter i staudebedet.

I et skyggefullt hjørne av hagen kan du for eksempel bruke den hvitstripete hostaen til å lyse litt opp.I denne noe eldre hagen er stauderabattene i sin tid anlagt for å matche de veldig rette linjene i resten av hagen.

Staudene er alle plassert i ganske store grupper – uten særlig variasjon innenfor de enkelte feltene. I steinbedet er variasjon derimot et nøkkelord. Mange steinbedshager er anlagt av planteglade mennesker, som liker å samle på mange forskjellige planter.

Innenfor hagebruk skifter moten som i alle andre sammenhenger. Trenden går nå om dagen i retning av et mer naturlig uttrykk. I motsetning til den gamle hagen vi så før, er det kommet mer spill og variasjon inn i staudebedet, og vi leker med samspillet mellom de forskjellige plantene, deres plassering i bedet, høyden, bladene.

Forskjellige typer høytvoksende gress er etter hvert blitt faste planter i et moderne staudebed, hvor plantene er ganske veloverveide og nøye avstemt både i forhold til former, farger, blader og blomstringstider.

Det er også blitt populært å anlegge staudebedet med en farge i forskjellige sjatteringer, som for eksempel dette ”lilla” bedet, det hvite eller det gule bedet. Alfa og omega er bare å velge de plantene som passer til forholdene du og jorda har å by på.

Relaterte artikler

 • BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  27/10 VIDEO: De er så skjønne, de klatrende og duftende erteblomstene. Det er ikke så merkelig at de er blitt et ”must” blant sommerblomstene for mange hagefolk. Men de kan dessverre være ganske vanskelige å få til å spire, blant ...

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss