Cookies- og Brukervilkår


Spesialjord

Det finnes mange forskjellige jordprodukter i handelen, som er velegnet til staudene. Hvilket produkt som passer best i din hage avhenger selvfølgelig av jordforholdene.

Har du en vanlig, men litt tørr jord, kan en naturgjødslet plantejord gi en fin jordforbedring. Denne gartnerjorda er en universaljord, som både kan brukes selvstendig og blandes i den eksisterende jorda.

Forholdet mellom spagnum og kompost er optimal i denne blandingen. Dermed er du sikker på at det kommer nok luft og vann til planterøttene – og samtidig også naturlig næring til plantene.

Bruker du gartnerjord, er det ikke nødvendig å gjødsle med ekstra kalk. Jorda er god både i vanlige bed og som helt vanlig jordforbedring i staudebed. En ugjødslet spagnum vil derimot hjelpe deg hvis jorda di er tung av leire.

Den gir luft til den tunge jorda, men holder også godt på vannet når den først er vannet godt. Spagnum kan imidlertid være vanskelig å bløte opp. Når du vanner, legger spagnumen seg nærmest over vannet, og det tar litt tid før vannet trenger ordentlig inn.

Vann evt. direkte i posen, og la det stå og trekke en times tid før du skal bruke det. Ugjødslet spagnum er imidlertid en dyr løsning, da den krymper veldig ved bruk. Alternativt kan du bruke vanlig sand og kompost.

Til staudene i krukker bør du bruke en spesiell pottejord. Disse produktene er ofte forsynt med et drenerende materiale, som for eksempel leca-kuler, som her.Skal du i gang med å lage stiklinger, bør du alltid bruke så- og priklejord.

Denne jorda har to opplagte fordeler i den sammenheng. Dels er jorda næringsfattig, så du ikke risikerer å svi de nye plantene før de får tak. Og dels er den steril, så du unngår at stiklingene får noen form for sykdom fra jorda.

Selv om kjøpejorda kan være litt dyr, kan det altså likevel være en god investering for staudene dine i det lange løp.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss