Cookies- og Brukervilkår


Spesialjord

Det finnes mange forskjellige jordprodukter i handelen, som er velegnet til staudene. Hvilket produkt som passer best i din hage avhenger selvfølgelig av jordforholdene.

Har du en vanlig, men litt tørr jord, kan en naturgjødslet plantejord gi en fin jordforbedring. Denne gartnerjorda er en universaljord, som både kan brukes selvstendig og blandes i den eksisterende jorda.

Forholdet mellom spagnum og kompost er optimal i denne blandingen. Dermed er du sikker på at det kommer nok luft og vann til planterøttene – og samtidig også naturlig næring til plantene.

Bruker du gartnerjord, er det ikke nødvendig å gjødsle med ekstra kalk. Jorda er god både i vanlige bed og som helt vanlig jordforbedring i staudebed. En ugjødslet spagnum vil derimot hjelpe deg hvis jorda di er tung av leire.

Den gir luft til den tunge jorda, men holder også godt på vannet når den først er vannet godt. Spagnum kan imidlertid være vanskelig å bløte opp. Når du vanner, legger spagnumen seg nærmest over vannet, og det tar litt tid før vannet trenger ordentlig inn.

Vann evt. direkte i posen, og la det stå og trekke en times tid før du skal bruke det. Ugjødslet spagnum er imidlertid en dyr løsning, da den krymper veldig ved bruk. Alternativt kan du bruke vanlig sand og kompost.

Til staudene i krukker bør du bruke en spesiell pottejord. Disse produktene er ofte forsynt med et drenerende materiale, som for eksempel leca-kuler, som her.Skal du i gang med å lage stiklinger, bør du alltid bruke så- og priklejord.

Denne jorda har to opplagte fordeler i den sammenheng. Dels er jorda næringsfattig, så du ikke risikerer å svi de nye plantene før de får tak. Og dels er den steril, så du unngår at stiklingene får noen form for sykdom fra jorda.

Selv om kjøpejorda kan være litt dyr, kan det altså likevel være en god investering for staudene dine i det lange løp.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss