Cookies- og Brukervilkår


Spesialjord

Det finnes mange forskjellige jordprodukter i handelen, som er velegnet til staudene. Hvilket produkt som passer best i din hage avhenger selvfølgelig av jordforholdene.

Har du en vanlig, men litt tørr jord, kan en naturgjødslet plantejord gi en fin jordforbedring. Denne gartnerjorda er en universaljord, som både kan brukes selvstendig og blandes i den eksisterende jorda.

Forholdet mellom spagnum og kompost er optimal i denne blandingen. Dermed er du sikker på at det kommer nok luft og vann til planterøttene – og samtidig også naturlig næring til plantene.

Bruker du gartnerjord, er det ikke nødvendig å gjødsle med ekstra kalk. Jorda er god både i vanlige bed og som helt vanlig jordforbedring i staudebed. En ugjødslet spagnum vil derimot hjelpe deg hvis jorda di er tung av leire.

Den gir luft til den tunge jorda, men holder også godt på vannet når den først er vannet godt. Spagnum kan imidlertid være vanskelig å bløte opp. Når du vanner, legger spagnumen seg nærmest over vannet, og det tar litt tid før vannet trenger ordentlig inn.

Vann evt. direkte i posen, og la det stå og trekke en times tid før du skal bruke det. Ugjødslet spagnum er imidlertid en dyr løsning, da den krymper veldig ved bruk. Alternativt kan du bruke vanlig sand og kompost.

Til staudene i krukker bør du bruke en spesiell pottejord. Disse produktene er ofte forsynt med et drenerende materiale, som for eksempel leca-kuler, som her.Skal du i gang med å lage stiklinger, bør du alltid bruke så- og priklejord.

Denne jorda har to opplagte fordeler i den sammenheng. Dels er jorda næringsfattig, så du ikke risikerer å svi de nye plantene før de får tak. Og dels er den steril, så du unngår at stiklingene får noen form for sykdom fra jorda.

Selv om kjøpejorda kan være litt dyr, kan det altså likevel være en god investering for staudene dine i det lange løp.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss