Cookies- og Brukervilkår


Start med en skisse

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Birgit vil lage et bed som skal plasseres midt på gressplenen i full sol. Det gir nemlig størst utvalg av flotte blomstrende stauder å velge mellom. Man kan gå hele veien rundt bedet, og det er verken le eller skygge i løpet av dagen.

Derfor må plantene i bedet kunne tåle både solskinn og vind. Dersom bedet i stedet sto i halv- eller hel skygge, ville det kreve andre planter. Birgit har en forkjærlighet for pionenes store, tydelige blomster. Derfor skal det selvfølgelig være pioner i hennes bed.

For å skape balanse og rytme i det avlange bedet, plasserer hun pioner tre forskjellige steder. Gjentakelsen gjør bedet mer harmonisk, og gir en god rytme. Plassér som et utgangspunkt plantene i grupper. De høyeste naturligvis midt i.

Da Birgit ikke bryr seg om altfor rette linjer i bedet, tegner hun inn de forskjellige plantegruppene litt forskutt i forhold til helheten. Det gir bedet dynamikk, og beholder samtidig harmonien.

Når du selv går i gang med skissen, må du vite hvor bedet skal plasseres og hvor stort det skal være. Skal bedet ligge langs en vegg eller et plankegjerde, bør du dessuten plassere de høyeste staudene bakerst.

Skissen er en god hjelp når bedet senere skal plantes til. De forskjellige fargene gjør skissen mer oversiktlig. Og det er lett å skille mellom de forskjellige plantegruppene.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss