Cookies- og Brukervilkår


Start med en skisse

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Birgit vil lage et bed som skal plasseres midt på gressplenen i full sol. Det gir nemlig størst utvalg av flotte blomstrende stauder å velge mellom. Man kan gå hele veien rundt bedet, og det er verken le eller skygge i løpet av dagen.

Derfor må plantene i bedet kunne tåle både solskinn og vind. Dersom bedet i stedet sto i halv- eller hel skygge, ville det kreve andre planter. Birgit har en forkjærlighet for pionenes store, tydelige blomster. Derfor skal det selvfølgelig være pioner i hennes bed.

For å skape balanse og rytme i det avlange bedet, plasserer hun pioner tre forskjellige steder. Gjentakelsen gjør bedet mer harmonisk, og gir en god rytme. Plassér som et utgangspunkt plantene i grupper. De høyeste naturligvis midt i.

Da Birgit ikke bryr seg om altfor rette linjer i bedet, tegner hun inn de forskjellige plantegruppene litt forskutt i forhold til helheten. Det gir bedet dynamikk, og beholder samtidig harmonien.

Når du selv går i gang med skissen, må du vite hvor bedet skal plasseres og hvor stort det skal være. Skal bedet ligge langs en vegg eller et plankegjerde, bør du dessuten plassere de høyeste staudene bakerst.

Skissen er en god hjelp når bedet senere skal plantes til. De forskjellige fargene gjør skissen mer oversiktlig. Og det er lett å skille mellom de forskjellige plantegruppene.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss