Cookies- og Brukervilkår


Start med en skisse

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Birgit vil lage et bed som skal plasseres midt på gressplenen i full sol. Det gir nemlig størst utvalg av flotte blomstrende stauder å velge mellom. Man kan gå hele veien rundt bedet, og det er verken le eller skygge i løpet av dagen.

Derfor må plantene i bedet kunne tåle både solskinn og vind. Dersom bedet i stedet sto i halv- eller hel skygge, ville det kreve andre planter. Birgit har en forkjærlighet for pionenes store, tydelige blomster. Derfor skal det selvfølgelig være pioner i hennes bed.

For å skape balanse og rytme i det avlange bedet, plasserer hun pioner tre forskjellige steder. Gjentakelsen gjør bedet mer harmonisk, og gir en god rytme. Plassér som et utgangspunkt plantene i grupper. De høyeste naturligvis midt i.

Da Birgit ikke bryr seg om altfor rette linjer i bedet, tegner hun inn de forskjellige plantegruppene litt forskutt i forhold til helheten. Det gir bedet dynamikk, og beholder samtidig harmonien.

Når du selv går i gang med skissen, må du vite hvor bedet skal plasseres og hvor stort det skal være. Skal bedet ligge langs en vegg eller et plankegjerde, bør du dessuten plassere de høyeste staudene bakerst.

Skissen er en god hjelp når bedet senere skal plantes til. De forskjellige fargene gjør skissen mer oversiktlig. Og det er lett å skille mellom de forskjellige plantegruppene.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss