Cookies- og Brukervilkår


3 ting du IKKE skal gjøre i påsken

Planteutsalg og byggvarehus vil gjerne få deg ut i hagen i påsken. Men påsken faller tidlig i år, og noen ting er det ALTFOR TIDLIG å begynne med.

Gør Det Selv plante have påske
Påsken faller tidlig i år, og selv om det ikke er snø der du bor, tåler de færreste planter nattefrost.

Dette skal du IKKE gjøre i påsken:


1. Male utendørs

Selv om sola varmer godt på dagen, er ikke veggen, gjerdet, eller hva du nå skal male, tørt nok til at du kan male utendørs. Gjør du det likevel, risikerer du å kaste bort dyr maling, og i verste fall skade treverket. Treverket er nemlig sannsynligvis så fuktig, at det vil få malingen til å skalle av.

Hvis du ikke kan vente: Kjøp en fuktmåler og sjekk treverket du vil male. Er det mer enn 18 % fukt i treverket, så venter du.

Sensommeren er en opplagt tid for utendørs maling i. Treverket er tørt etter en lang sommer, og fuktigheten i det er lav. Samtidig er temperaturen store deler av døgnet på et optimalt nivå.

2. Plante blomster i hagen

Du finner altid blomster til utplanting i planteutsalgene. Noen av dem kan tåle nattefrost, men sjekk det uansett. Blomster dyrket i drivhus kan du kanskje være heldig å få til å overleve. Men planter du dem ut på en solrik og varm dag i påsken, i et anfall av ukuelig våroptimisme, risikerer du at plantene dør etter den første nattefrosten.

Planteutsalgene vet alt om dette, så spør deg for, og kjøp eventuell en sort som kan tåle å settes ut, hvis du bor på et sted det kan settes ut planter allerede i løpet av årets tidlige påske.

Hvis du ikke kan vente: Sett blomsterne i et drivhus, et lunt uthus eller et andet lunt sted de nettene du forventer nattefrost. Dekk dem med fiberduk på kjølige netter.

SE OGSÅ: Lag en drivbenk – og tyvstart kjøkkenhagen

3. Anlegge ny gressplen

Gressfrø spirer best når temperaturen er over 10 grader, så årets påske er i tidligste laget, uansett hvor i landet du bor.

Det mest optimale er faktisk å vente til høsten, når både temperatur og fuktighet er perfekt. Da unngår du også at en tidlig, tørr sommer ødelegger det nyspirede gresset før det får satt seg ordentlig.

Hvis du vil anlegge plen på våren, så gjør det når døgntemperaturen er kommet opp i 10 grader, og sørg for godt med vann i tørre perioder.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss