Cookies- og Brukervilkår


Pleie og vedlikehold av pumpe

Hvor ofte du trenger å rengjøre pumpen din, avhenger av flere forskjellige ting, som renheten av vannet og hvor mye trykk pumpen leverer. Når du kjøper en pumpe til hagedammen din, er det derfor en god ide samtidig å spørre deg for om vedlikeholdet av den. Da får du et klart bilde av når og hvordan du skal rengjøre pumpen din.

Har du en pumpebrønn, som her, er det en god ide å installere en såkalt skyveventil, som denne. Når pumpebrønnen skal renses, skal ventilen bare lukkes, så tilstrømningen av vann til brønnen stoppes. Når pumpene har tømt brønnen, kan både brønn og pumper reingjøres.

Deretter kan du åpne ventilen igjen, og sirkulasjonen fortsetter.Generelt må du holde et våkent øye med pumpen og rense den etter behov. I dammer hvor pumpen er plassert direkte i vannet, kan visse typer av pumper bli tilstoppet. Det har skjedd her.

Det er selvfølgelig viktig å stenge pumpen før du begynner å reingjøre den.Med det samme pumpen kommer opp av vannet, kan man tydelig se at noe plantemateriale er blitt sugd inn og har satt seg fast. Dan fjerner det verste med fingrene, før han går i gang med å skru pumpen fra hverandre.

Pumpen her er en såkalt trykkpumpe. Den pumper vannet videre til et vannløp eller et springvann. Derfor har den små hull i innsugingen. Hullene sikrer at skitt og møkk ikke blir pumpet ut i vannløpet eller springvannet, hvor det kan være mye mer problematisk å fjerne. Etter litt anstrengelser lyktes det Dan å få skilt av forfilteret.

Nå kan han fjerne resten av skitten som satt og tettet. Det får også en runde under kranen for å få med det siste. Når all skitten er borte, er det bare å sette sammen pumpen igjen, og sette den tilbake i dammen.

Vedlikeholdet av pumpen vil imidlertid alltid bli mindre hvis du fortløpende sørger for å holde dammen fri for blader og annen skitt. En regelmessig reingjøring av hagedammen sikrer derfor best mulige forhold for pumpen din.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss