Cookies- og Brukervilkår


Pleie og vedlikehold av pumpe

Hvor ofte du trenger å rengjøre pumpen din, avhenger av flere forskjellige ting, som renheten av vannet og hvor mye trykk pumpen leverer. Når du kjøper en pumpe til hagedammen din, er det derfor en god ide samtidig å spørre deg for om vedlikeholdet av den. Da får du et klart bilde av når og hvordan du skal rengjøre pumpen din.

Har du en pumpebrønn, som her, er det en god ide å installere en såkalt skyveventil, som denne. Når pumpebrønnen skal renses, skal ventilen bare lukkes, så tilstrømningen av vann til brønnen stoppes. Når pumpene har tømt brønnen, kan både brønn og pumper reingjøres.

Deretter kan du åpne ventilen igjen, og sirkulasjonen fortsetter.Generelt må du holde et våkent øye med pumpen og rense den etter behov. I dammer hvor pumpen er plassert direkte i vannet, kan visse typer av pumper bli tilstoppet. Det har skjedd her.

Det er selvfølgelig viktig å stenge pumpen før du begynner å reingjøre den.Med det samme pumpen kommer opp av vannet, kan man tydelig se at noe plantemateriale er blitt sugd inn og har satt seg fast. Dan fjerner det verste med fingrene, før han går i gang med å skru pumpen fra hverandre.

Pumpen her er en såkalt trykkpumpe. Den pumper vannet videre til et vannløp eller et springvann. Derfor har den små hull i innsugingen. Hullene sikrer at skitt og møkk ikke blir pumpet ut i vannløpet eller springvannet, hvor det kan være mye mer problematisk å fjerne. Etter litt anstrengelser lyktes det Dan å få skilt av forfilteret.

Nå kan han fjerne resten av skitten som satt og tettet. Det får også en runde under kranen for å få med det siste. Når all skitten er borte, er det bare å sette sammen pumpen igjen, og sette den tilbake i dammen.

Vedlikeholdet av pumpen vil imidlertid alltid bli mindre hvis du fortløpende sørger for å holde dammen fri for blader og annen skitt. En regelmessig reingjøring av hagedammen sikrer derfor best mulige forhold for pumpen din.

Relaterte artikler

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • QUIZ: 9 raske om hagen

  QUIZ: 9 raske om hagen

  30/03 Denne quizen er til deg som snart skal stelle i hagen. Vet du for eksempel hvordan du lettest unngår skvallerkål? Test DIN kunnskap om hagen her.

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss