Cookies- og Brukervilkår


Alger

Alle dameiere vil før eller siden støte på alger i hagedammen sin, enten i form av svevealger, som farger vannet grønt – som her, eller de lange trådalgene.

Algene er som regel ikke skadelige, bare i svært store mengder. Men de fleste vil likevel helst være fri for dem, da de gjør vannet uklart og gir det en kjedelig grønn farge.Årsaken til algene er at vannet i dammen har en for høy pH-verdi, og samtidig inneholder for mye næring.

Næringen kommer gjennom fiskenes fôr og avføring, men den kan også stamme fra jorda du bruker til dine undervannsplanter. Ofte er det nye dammer som angripes av alger.

Det skyldes at vannverksvann ofte inneholder ideelle forhold av næringssalter og kalk for algene. Og hvis dammen ennå ikke er tilplantet, er det heller ingen planter til å oppta næring. Som oftest vil problemene med algene løse seg selv, men det kan bli nødvendig å bekjempe dem aktivt.

Til det formålet finnes det en del midler på markedet. De fjerner alle algene på forskjellige måter, og de er gode å bruke til en akutt behandling. Men de algedrepende midlene fjerner bare symptomene, og altså ikke årsaken.

Problemet vil derfor vende tilbake senere, med mindre du får skapt en bedre biologisk balanse i dammen. Dan anbefaler derfor at du bruker de forebyggende midlene. De går inn og støtter den biologiske balansen i dammen ved å forsterke nedbrytingen av næringsstoffene. Dermed fjerner de årsaken til at algene i det hele tatt oppstår.

Forebyggende midler er særlig gode å bruke om våren, når de biologiske prosessene i dammen så smått er i ferd med å starte igjen etter vinteren. Da får dammen en god start på året, og du kan begrense eller helt unngå forekomsten av alger.

Benytter du et filter med uvc-lys, slipper du å se svevealger i dammen. Men uvc-lyset fjerner ikke problemet med næringsinnholdet i vannet. Du vil derfor fortsatt kunne oppleve problemer med trådalger.

Trådalger er i utgangspunktet ikke skadelige for fisken, men de kan fort bli sittende fast i algene hvis det er mange av dem.Men det er ganske enkelt å fjerne trådalgene manuelt, så du ikke behøver å bruke ulike typer midler i vannet. Du kan f.eks. bruke en bambuspinne, som denne her.

Med en hobbykniv skjærer du toppen av bambuspinnen i strimler med noen centimeters mellomrom. Fortsett hele veien rundt pinnen. Til slutt har du nærmest en liten kost. Dan skjærer også ut en liten trepropp, og skyver den ned i midten av den strimlede pinnen.

Proppen sprer strimlene fra hverandre, og gjør din lille bambuskost mer stabil. For å unngå at proppen faller ut, setter Dan en strips stramt rundt proppen. Nå er det bare å stikke pinnen ned mellom trådalgene og vri den rundt.

Algene blir da automatisk viklet inn i strimlene på bambuskosten. Og når du igjen trekker pinnen opp av dammen, følger algene med. Denne metoden krever selvfølgelig litt mer jobb enn de forskjellige midlene vi så tidligere. Til gjengjeld er det en billigere og ganske effektiv metode for å fjerne mindre algeforekomster.

Da trådalgene er en plantevekst, kan du uten bekymringer kaste algene på komposthaugen. Dermed har du lett og raskt fått fjernet algene fra dammen din, og flyttet dem til en annen del av hagen, hvor de er mer nyttige.

Relaterte artikler

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Installer og vedlikehold et filter

  VANN I HAGEN 2: Installer og vedlikehold et filter

  14/11 VIDEO: For mange hagedameiere er et filter til dammen en helt uunnværlig del av det å ha et slikt anlegg i hagen. Filteret sikrer at vannet forblir rent og klart, og det er jo særlig å foretrekke hvis du har fisk i dammen og ...

 • VANN I HAGEN: 2 Installer og vedlikehold et filter

  14/11 VIDEO: For mange bassinejere er et filter til bassinet en fuldstændig uundværlig del af det at have sådan et bassin i haven. Filteret sikrer, at vandet forbliver rent og klart, og det er jo især at foretrække, hvis du har ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss