Cookies- og Brukervilkår


Gråhegre

Hvis du vil ha fisk i hagedammen din, er det lurt å designe den slik at du unngår å få besøk av gråhegre. Gråhegre, eller fiskeheire, er nemlig en fugleart som er en av de mest utbredte trusler mot fisken i dammen. Men det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre vannhullet ditt uframkommelig for denne fuglen.

De langbeinte fuglene lander nemlig aldri direkte i vannet den første gangen de kommer til et nytt vannhull. De lander i stedet på jorda, og går ut i vannet. Så det gjelder å utforme dammens kanter slik at hegren ikke klarer å nå fisken din.

Et område med omkring 10 centimeters vann er optimalt for en gråhegre. Derfor vil den finne veien til dammen din gjennom et slikt lavtvannsområde.Men sørger du f.eks. for at kantene på dammen består av stein som er hevet minst 10-15 centimeter over vannspeilet, og det samtidig er en god dybde rett ut for steinkanten, klarer ikke hegren å bevege seg ned i vannet.

Gråhegrens knær er ikke bøyelige, så den vil heller ikke kunne nå vannet fra steinen.Det finnes også andre måter du kan sikre dammen på. F.eks. kan du strekke en snor rundt dammen. Det krever selvfølgelig at du slår ned noen påler i jorda langs med damkanten. Gjerne med cirka halvannen meters mellomrom.

Deretter kan du spenne et tynt, men kraftig fiskesnøre ut mellom pålene. Plassér det i ca. 20 centimeters høyde. Nå har du lagd en snubletråd for hegrene.Hegrens syn er velegnet til å fange opp bevegelser, men en tynn og stasjonær snor som denne vil den ikke kunne få øye på.

Derfor vil den bli veldig forskrekket når den støter på den. Når en hegre først er blitt skremt bort fra dammen, er det mindre sannsynlig at den vil vende tilbake igjen.

Da gråhegren er en overvintrende fugl i store deler av Skandinavia, bør snoren være der rundt dammen året rundt. Derfor vil Dan lete etter noen andre påler, som faller bedre i ett med dammens omgivelser. Men inntil videre er disse pålene utmerket til å forhindre at dammen blir et stort spisefat for sultne gråhegrer.

Relaterte artikler

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • QUIZ: 9 raske om hagen

  QUIZ: 9 raske om hagen

  30/03 Denne quizen er til deg som snart skal stelle i hagen. Vet du for eksempel hvordan du lettest unngår skvallerkål? Test DIN kunnskap om hagen her.

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss