Cookies- og Brukervilkår


Gråhegre

Hvis du vil ha fisk i hagedammen din, er det lurt å designe den slik at du unngår å få besøk av gråhegre. Gråhegre, eller fiskeheire, er nemlig en fugleart som er en av de mest utbredte trusler mot fisken i dammen. Men det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre vannhullet ditt uframkommelig for denne fuglen.

De langbeinte fuglene lander nemlig aldri direkte i vannet den første gangen de kommer til et nytt vannhull. De lander i stedet på jorda, og går ut i vannet. Så det gjelder å utforme dammens kanter slik at hegren ikke klarer å nå fisken din.

Et område med omkring 10 centimeters vann er optimalt for en gråhegre. Derfor vil den finne veien til dammen din gjennom et slikt lavtvannsområde.Men sørger du f.eks. for at kantene på dammen består av stein som er hevet minst 10-15 centimeter over vannspeilet, og det samtidig er en god dybde rett ut for steinkanten, klarer ikke hegren å bevege seg ned i vannet.

Gråhegrens knær er ikke bøyelige, så den vil heller ikke kunne nå vannet fra steinen.Det finnes også andre måter du kan sikre dammen på. F.eks. kan du strekke en snor rundt dammen. Det krever selvfølgelig at du slår ned noen påler i jorda langs med damkanten. Gjerne med cirka halvannen meters mellomrom.

Deretter kan du spenne et tynt, men kraftig fiskesnøre ut mellom pålene. Plassér det i ca. 20 centimeters høyde. Nå har du lagd en snubletråd for hegrene.Hegrens syn er velegnet til å fange opp bevegelser, men en tynn og stasjonær snor som denne vil den ikke kunne få øye på.

Derfor vil den bli veldig forskrekket når den støter på den. Når en hegre først er blitt skremt bort fra dammen, er det mindre sannsynlig at den vil vende tilbake igjen.

Da gråhegren er en overvintrende fugl i store deler av Skandinavia, bør snoren være der rundt dammen året rundt. Derfor vil Dan lete etter noen andre påler, som faller bedre i ett med dammens omgivelser. Men inntil videre er disse pålene utmerket til å forhindre at dammen blir et stort spisefat for sultne gråhegrer.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss