Cookies- og Brukervilkår


Syk fisk

Har du fisk i dammen, vil du før eller siden oppleve at de kan bli rammet av sykdommer. Det finnes mange forskjellige fiskesykdommer. Hvis du vil investere i noen av de dyrere fiskeslag, kan det klart anbefales at du bruker litt tid på å lese en del faglitteratur om de forskjellige symptomene.

Mange av symptomene kan være vanskelige å få øye på, med mindre man er ekspert. De fleste oppdager da også at det feiler fisken noe først når den ligger død i vannflaten.

De fleste har fisk i dammen for hyggens skyld, og skulle fisken bukke under på grunn av sykdom, kvitter man seg bare med den uten å tenke særlig mer over det. Det er imidlertid et par sykdommer som er lette å spore selv for et utrent øye. Her er en fisk med bukvannsott.

Denne sykdommen kan smitte de andre fiskene i dammen.Symptomene på bukvannsott er en oppblåst buk og utstående skjell. Symptomene oppstår fordi fisken har en opphopning av vann i kroppen. Fiskens nyrer klarer ikke å følge med, og vannet utskilles ikke i samme hastighet som det kommer inn i fisken.

Hvis du oppdager bukvannsott blant fisken din, må du fjerne de syke fiskene med det samme, så resten av bestanden ikke smittes. Andre tydelige sykdomstegn er sår på fisken.

Sårene er et tegn på at fisken er blitt angrepet av en parasitt. Den har boret seg vei gjennom fiskens slimhinner, og har dermed også gitt grobunn for fiendtlige bakterier. I slike tilfeller kan det være nødvendig å benytte et antibakterielt middel.

Dette helles enten i vannet eller påføres såret direkte.På denne fisken er såret leget bra. Såret har tidligere vært på størrelse med en femkroning, men nå er det klart på tilbaketog, og fisken vil nok klare seg.Parasittangrep kan også sette seg på f.eks. gjellene eller finnene, som her.

Denne fisken har et tydelig sår foran på ryggfinnen. Det kan være en parasitt, men det kan også være en skade som har oppstått mens fisken er blitt flyttet i et nett.I noen nett kan fiskens finner sitte fast og bli skadet. Og da damvann ofte har en rik bakterieflora, er det derfor uunngåelig at en slik skade vil utvikle seg til et sår.

Her kan det også hjelpe å ta fisken opp av vannet og smøre såret med et antibakterielt middel. Ellers handler det bare om å holde et våkent øye med fisken og dens oppførsel. Hvis en fisk plutselig slutter å spise, eller holder seg på avstand fra de andre fiskene, er det som regel et tegn på at noe er galt.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss