Cookies- og Brukervilkår


Fôring av fisk

Har du fisk i hagedammen, er det selvfølgelig nødvendig å fôre dem jevnlig. Det finnes utallige forskjellige typer fiskefôr på markedet. Men noe av det viktigste å ha for øye er næringsopptaket, altså hvor mye av fôret som fiskene reelt tar opp.

Mange av de billigere typene fôr inneholder som oftest mye fyllstoff, som fisken ikke kan nyttiggjøre seg.Det vil derfor bare ende på dammens bunn, og kan bidra til å gi grobunn for algevekst.Det kan derfor lønne seg å investere i et litt dyrere fôr, som fisken så til gjengjeld utnytter mer av.

Disse tre typene fôr er de som Dan selv bruker til fisken sin. De to lyse til høyre er fôr til karpe og gullfisk. Det mørke til venstre er stør-fôr.Til karpene bruker han to forskjellige fôrtyper. Her et sommerfôr, som er rikt på protein og fattig på karbohydrater, og et høstfôr, som inneholder mye karbohydrater, men ikke så mye protein.

Selv om størrelsen på disse to typene fôr er forskjellig, anbefaler Dan at man bruker så små fôr-piller som mulig. Jo mindre pillene er, desto lettere blir de opptatt av fiskene, og desto mindre blir det som går til spille. I tillegg er karpe-fôret lett, og vil legge seg på overflaten.

Det gjør det lett for deg å se hvor mye fisken har spist, og om det eventuelt ligger overskytende fôr tilbake, som må fjernes. Stør, derimot, holder som regel til på bunnen av dammen. Derfor er stør-fôret ofte tungt og faller til bunns. Ulempen ved det er naturligvis at det er vanskeligere å følge med på hvor mye fôr fisken får.

Fôret til stør inneholder vesentlig mer protein enn det typiske karpe-fôret. Har du begge fisketyper i dammen din, kan det derfor anbefales at du, hvis mulig, unngår at karpene spiser stør-fôret.Det er vanskelig å unngå helt. Men fôrer du karpene først, blir de mette og vil dermed være mindre interesseret i størens fôr etterpå.

Ellers kan det være en god ide å vente med å fôre støren til om kvelden. Stør er nemlig skumringsaktiv, og da karpene faller til ro om kvelden, vil støren kunne ha sitt fôr i fred.

Det gjelder altså å fôre fisken med litt omtanke, og sørge for at de får fullt utbytte av fôret, slik at du fortsatt kan nyte at det er liv og aktivitet i hagedammen din.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss