Cookies- og Brukervilkår


Fôring av fisk

Har du fisk i hagedammen, er det selvfølgelig nødvendig å fôre dem jevnlig. Det finnes utallige forskjellige typer fiskefôr på markedet. Men noe av det viktigste å ha for øye er næringsopptaket, altså hvor mye av fôret som fiskene reelt tar opp.

Mange av de billigere typene fôr inneholder som oftest mye fyllstoff, som fisken ikke kan nyttiggjøre seg.Det vil derfor bare ende på dammens bunn, og kan bidra til å gi grobunn for algevekst.Det kan derfor lønne seg å investere i et litt dyrere fôr, som fisken så til gjengjeld utnytter mer av.

Disse tre typene fôr er de som Dan selv bruker til fisken sin. De to lyse til høyre er fôr til karpe og gullfisk. Det mørke til venstre er stør-fôr.Til karpene bruker han to forskjellige fôrtyper. Her et sommerfôr, som er rikt på protein og fattig på karbohydrater, og et høstfôr, som inneholder mye karbohydrater, men ikke så mye protein.

Selv om størrelsen på disse to typene fôr er forskjellig, anbefaler Dan at man bruker så små fôr-piller som mulig. Jo mindre pillene er, desto lettere blir de opptatt av fiskene, og desto mindre blir det som går til spille. I tillegg er karpe-fôret lett, og vil legge seg på overflaten.

Det gjør det lett for deg å se hvor mye fisken har spist, og om det eventuelt ligger overskytende fôr tilbake, som må fjernes. Stør, derimot, holder som regel til på bunnen av dammen. Derfor er stør-fôret ofte tungt og faller til bunns. Ulempen ved det er naturligvis at det er vanskeligere å følge med på hvor mye fôr fisken får.

Fôret til stør inneholder vesentlig mer protein enn det typiske karpe-fôret. Har du begge fisketyper i dammen din, kan det derfor anbefales at du, hvis mulig, unngår at karpene spiser stør-fôret.Det er vanskelig å unngå helt. Men fôrer du karpene først, blir de mette og vil dermed være mindre interesseret i størens fôr etterpå.

Ellers kan det være en god ide å vente med å fôre støren til om kvelden. Stør er nemlig skumringsaktiv, og da karpene faller til ro om kvelden, vil støren kunne ha sitt fôr i fred.

Det gjelder altså å fôre fisken med litt omtanke, og sørge for at de får fullt utbytte av fôret, slik at du fortsatt kan nyte at det er liv og aktivitet i hagedammen din.

Relaterte artikler

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • QUIZ: 9 raske om hagen

  QUIZ: 9 raske om hagen

  30/03 Denne quizen er til deg som snart skal stelle i hagen. Vet du for eksempel hvordan du lettest unngår skvallerkål? Test DIN kunnskap om hagen her.

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss