Cookies- og Brukervilkår


Utgraving til hagedam

Vi skal i gang med å anlegge en hagedam i denne delen av Dans hage. Dammen skal være om lag 8 ganger 6 meter i alt, så det både blir plass til et par større fisk og noen planter.

Når man etablerer en dam av denne størrelse, foretrekker Dan å bruke gummifolie som membran. Den er lettere å forme, slik at anlegget vil passe bedre inn i resten av hagen enn hvis man velger en ferdigstøpt dam. Men først må det graves ut til dammen. Formen på den er i mellomtiden markert med påler.

Dan har alliert seg med et lag anleggsgartnere med store gravemaskiner. Men før du selv – eller et lag gartnere – går i gang med å grave ut i din egen hage, bør du sjekke med relevante myndigheter og offentlige etater at det ikke er skjulte kabler eller rørføringer du kan risikere å treffe på.

Med tiden vil Dan sette ut koi og stør i denne dammen. Derfor må dybden være minst 120 cm, bl.a. av hensyn til frostsikring. Anleggsgartnerne starter imidlertid med å grave cirka 20 centimeter ned over hele dammens areal. Grovarbeidet utføres med en gravemaskin, og kantene hakkes til med en spade.

Når arealet er noenlunde plant, finner anleggsgartnerne det laveste punktet ved damkanten. Ved hjelp av et vater markerer de på pålen hvor vannspeilet skal være.En snor bindes fast ved denne markeringen, og trekkes ned til pålen i motsatt ende av dammen. Ved hjelp av vateret rettes snoren litt opp, til den er i vater.

Nå kan denne snoren brukes som utgangspunkt når resten av snorene settes på hele veien rundt dammen. Når snorene er på plass, kan anleggsgartnerne fortsette gravearbeidet. De bruker snorene til å måle 25 cm ned og forsikrer seg dermed om at platået får samme dybde hele veien rundt.

Det øverste platået skal senere danne rammen rundt dammen med både en rekke større steiner og noen planter.Nå skal også selve dammens dybde graves ut.Jorda her er veldig sandet, så anleggsgartnerne er derfor svært forsiktige med ikke å bevege seg for mye rundt på platået.

Da kan det fort gli ut og ødelegge dammens utforming.Små røtter og lignende, som stikker ut av jorda, klipper de av. Og platået jevnes ut i riktig høyde ved hjelp av et lite vater, som trekkes bortover overflaten.

Det kan være nødvendig å kaste på litt ekstra jord hist og her. Når dette er gjort, er dammen gravd ferdig ut i riktig størrelse, og klar til å bli belagt med folie.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss