Cookies- og Brukervilkår


Utgraving til hagedam

Vi skal i gang med å anlegge en hagedam i denne delen av Dans hage. Dammen skal være om lag 8 ganger 6 meter i alt, så det både blir plass til et par større fisk og noen planter.

Når man etablerer en dam av denne størrelse, foretrekker Dan å bruke gummifolie som membran. Den er lettere å forme, slik at anlegget vil passe bedre inn i resten av hagen enn hvis man velger en ferdigstøpt dam. Men først må det graves ut til dammen. Formen på den er i mellomtiden markert med påler.

Dan har alliert seg med et lag anleggsgartnere med store gravemaskiner. Men før du selv – eller et lag gartnere – går i gang med å grave ut i din egen hage, bør du sjekke med relevante myndigheter og offentlige etater at det ikke er skjulte kabler eller rørføringer du kan risikere å treffe på.

Med tiden vil Dan sette ut koi og stør i denne dammen. Derfor må dybden være minst 120 cm, bl.a. av hensyn til frostsikring. Anleggsgartnerne starter imidlertid med å grave cirka 20 centimeter ned over hele dammens areal. Grovarbeidet utføres med en gravemaskin, og kantene hakkes til med en spade.

Når arealet er noenlunde plant, finner anleggsgartnerne det laveste punktet ved damkanten. Ved hjelp av et vater markerer de på pålen hvor vannspeilet skal være.En snor bindes fast ved denne markeringen, og trekkes ned til pålen i motsatt ende av dammen. Ved hjelp av vateret rettes snoren litt opp, til den er i vater.

Nå kan denne snoren brukes som utgangspunkt når resten av snorene settes på hele veien rundt dammen. Når snorene er på plass, kan anleggsgartnerne fortsette gravearbeidet. De bruker snorene til å måle 25 cm ned og forsikrer seg dermed om at platået får samme dybde hele veien rundt.

Det øverste platået skal senere danne rammen rundt dammen med både en rekke større steiner og noen planter.Nå skal også selve dammens dybde graves ut.Jorda her er veldig sandet, så anleggsgartnerne er derfor svært forsiktige med ikke å bevege seg for mye rundt på platået.

Da kan det fort gli ut og ødelegge dammens utforming.Små røtter og lignende, som stikker ut av jorda, klipper de av. Og platået jevnes ut i riktig høyde ved hjelp av et lite vater, som trekkes bortover overflaten.

Det kan være nødvendig å kaste på litt ekstra jord hist og her. Når dette er gjort, er dammen gravd ferdig ut i riktig størrelse, og klar til å bli belagt med folie.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss