Cookies- og Brukervilkår


Utnytt veden

Har du felt et tre, er det smart å kløyve det til ved med det samme. Jo lengre treet ligger, desto vanskeligere blir kløyvearbeidet.


Fagmannen vil her vise hvordan du enklest kløyver treet ditt. Det er lurt å investere i en god solid øks med et hode som er litt kileformet. Har du har skåret ut veden din i kubber på 30 cm, er de forholdsvis lette å kløyve, og samtidig passer de i nesten alle ovner.

Når fagmannen skal kløyve ved, starter han med å undersøke stammen, om det har sittet noen grener eller andre uregelmessigheter. Det er lettere å kløyve stammen hvis steder med grener vender nedover, akkurat som det heller ikke er særlig lurt å slå midt i hvor grenen sitter.

Hvis stammen er for stor til å bli kløyvd i ett slag, starter fagmannen med å slå henholdsvis forrest, så bakerst og så på midten av stammen for å lage et spor bortover stammen.

Du må sørge for å få øksa helt opp over hodet og så bruke hele kroppen når du svinger den. På den måten oppnår du størst mulig kraft. Når stammen er flekket midt over, gjentas det samme med de to halvdelene og så videre, til du har såpass små vedkubber som det kan være i ovnen din.

I stedet for å kløve stammen midt over, kan du slå eller skalle, som det også blir kalt, små stykker av ute rundt langs stammen. På den måten mister stammen gradvis sine spenninger og blir forholdsvis lett å kløyve.

Skal du lage en vedstabel, er det viktig at den ikke ligger direkte på jorda og suger opp fuktighet. Legg veden på en pall eller lignende, så den kommer opp fra bakken. Vedstabelen må altså ikke ligge direkte oppetter en vegg.

Det må være ca. 20 cm luft, og stabler du i flere rader, skal det også være luft mellom radene.Har du felt og kløyvd treet ditt i vintermånedene, hvor det nesten ikke er saft i treet, skal det bare ligge og tørke sommeren over, så er det klart til neste fyringssesong.

Relaterte artikler

 • GALLERI: Dette er vel bra nok!

  GALLERI: Dette er vel bra nok!

  20/10 Du kjenner sikkert til det: Følelsen av at byggeprosjektet kunne sett bedre ut, men at det får være bra nok. Dessverre er det IKKE alltid bra nok er bra nok.

 • Hvordan legges flisene best?

  Hvordan legges flisene best?

  06/10 Jeg skal legge nye fliser på badet, og vil gjerne unngå en smal stripe fliser mot veggen. Hvordan unngår jeg det?

 • SLIK fjerner du irriterende tapet!

  SLIK fjerner du irriterende tapet!

  04/10 Det er vanskelig å fjerne ting som er limt fast. Men det kan la seg gjøre. Se våre 10 geniale tips til hvordan du får limte ting til å gi SLIPP!

 • Fusk som virker (for det meste!)

  Fusk som virker (for det meste!)

  23/09 Det kan lønne seg å se stort på reglene, og gjøre ting vi ikke snakker høyt om. Men ikke alltid. Her er litt god fusk – og noen ting du ALDRI skal gjøre!

 • QUIZ: Lønner det seg å fuske?

  QUIZ: Lønner det seg å fuske?

  20/09 Kunne du slått inn skruen det siste stykket med en hammer? Noen snarveier er smarte, andre går an – og noen er virkelig dumme! Vet du hvilke som er hva?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss