Cookies- og Brukervilkår


Imitert murvegg

Det finnes en både enkel og rask måte for hvordan du får en glatt vegg til å likne et stykke filtset murverk. Uansett om det dreier seg om puss, porebetong, treplate eller en vanlig betongvegg.


Alt du trenger er mørtel, pussebrett og framfor alt disse spesielle fugeskraperne som lager mønsteret i pussen. På et stykke av denne stygge betongveggen vil flisleggeren vise hvordan den kan forvandles til en filtset mur. For at pussen skal sitte ordentlig fast, må veggen først grunnes med en heftforbedrer, som er blandet med vann i forholdet 1:3.

Her bruker man en grunnpussmørtel, som blandes med vann til den har en smidig, kremet konsistens.Pussen trekkes opp på veggen med et stålbrett. Start nedenfra og jobb deg oppover. Laget som legges på skal være ca. 2-3 mm tykt, så det senere er plass til å krasse ut fugene.

Når hele veggen er pusset opp, glattes det etter, så det ikke er altfor mange kanter etter stålbrettet. Som alltid er det en god idé å vaske av verktøyet straks etter bruk. Før grunnpussen er tørr, skal fugene i mursteinmønsteret lages med fugejernene.

Flisleggeren anbefaler at du bruker et vater til å føre fugejernet på langs med. På den måten er du sikker på at fugene blir i vater. Er det steder hvor du skraper av pussen, legges det på ny med en murskje.

Det er de loddrette stussfugene som bestemmer hvilket forband muren får. Her velger vi et kryssforband, men i prinsippet kan du velge akkurat det forbandet som passer deg. Annethvert skift skal bare bestå av halve stein. Derfor starter fagmannen med å skrape vekk mørtelen i annethvert skift.

Legg merke til at fugeskraperen han bruker tilsvarer lengden av en hel stein. Så når flisleggeren har laget første kolonne av stussfuger, forskyver han fugeskraperen en halv stein, slik at det automatisk dannes kopper.Igjen benyttes loddestokken, så alle de loddrette stussfugene blir helt rette. Resten av koppene lages på samme måte.

Alle stussfuger i annethvert skift er nå laget, og består utelukkende av halve stein, eller det fagmannen kaller kopper, og som angir koppskiftet. Nå skal de hele mursteinene legges inn, og disse angir løperskiftet.

Når først forbandet er valgt, gjelder det å holde systemet så alle stussfuger står nøyaktig i den posisjon som forbandet angir. Etter ca. 1 times arbeid er muren bygget opp, og mørtelen må tørke før jobben kan fortsette.Tidligst et døgn etter kostes veggen over med en stiv kost.

Først strykes det med kostens bakside og deretter kostes det av på normalt vis, noe som fjerner alle kanter og løs puss.Steinene skal så filtses. Her bruker vi en hvit sekkeskuringsmørtel.

Til dette produktet skal det 5-6 liter vann til en sekk på 25 kg. Før mørtelen trekkes på, må det forvannes. Fagmannen legger en stor porsjon mørtel på stålbrettet. Han starter nede fra det ene hjørnet. Det er viktig å huske på at pussen skal være fulldekkende. Det vil si at det skal være puss på alle steiner.

Når hele flaten og alle steinene er påført puss, er det tid for å stryke over dem med en fuktig svamp. Den jevner ut flaten og fjerner alle spor tter stålbrettet.Veggen er nå ferdig, og uansett om den er av gipsplater, tre eller med glassfiberstrie, kan den lett forvandles til en vannskuret mursteinvegg.

Relaterte artikler

 • Hvordan legges flisene best?

  Hvordan legges flisene best?

  06/10 Jeg skal legge nye fliser på badet, og vil gjerne unngå en smal stripe fliser mot veggen. Hvordan unngår jeg det?

 • SLIK fjerner du irriterende tapet!

  SLIK fjerner du irriterende tapet!

  04/10 Det er vanskelig å fjerne ting som er limt fast. Men det kan la seg gjøre. Se våre 10 geniale tips til hvordan du får limte ting til å gi SLIPP!

 • Fusk som virker (for det meste!)

  Fusk som virker (for det meste!)

  23/09 Det kan lønne seg å se stort på reglene, og gjøre ting vi ikke snakker høyt om. Men ikke alltid. Her er litt god fusk – og noen ting du ALDRI skal gjøre!

 • QUIZ: Lønner det seg å fuske?

  QUIZ: Lønner det seg å fuske?

  20/09 Kunne du slått inn skruen det siste stykket med en hammer? Noen snarveier er smarte, andre går an – og noen er virkelig dumme! Vet du hvilke som er hva?

 • TIPS: 6 Flytende plugger

  TIPS: 6 Flytende plugger

  15/09 VIDEO: Skal du ha hengt opp noe på veggen din, f.eks. et maleri, skal det selvfølgelig henge et helt bestemt sted. Dessverre er det ofte slik at akkurat på det stedet er det ingen lekte bak, eller også er det en porøs fuge.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss