Cookies- og Brukervilkår


Vinduskarm i granitt

Det er ikke mye plass i en murt vinduskarm, så derfor viser mureren her hvordan du lager en vindusplate av granitt.


Granittplater kan variere litt i tykkelsen, så mureren starter med å måle platens tykkelse. Vår plate er 20 mm, så mureren avsetter 25 mm på begge sider av vinduet. På den måten er det plass til både granittplaten og litt flislim.

Holdes det opp en benkvinkel mot siden, ser man tydelig at veggen er ute av vinkel. Vi vil derfor ha karmen til å gå inn under muren, så det må bankes av 2-3 mm puss på begge sider. Mureren bruker et vater til å streke opp hvor pussen skal hugges vekk. Jobben utføres enklest med en vanlig flatmeisel.

Mureren starter med å spore opp overkanten, her kan du eventuelt bruke en bred meisel. Med den vanlige meiselen hugges sidene så vekk i små biter. Legges vinkelen opp igjen, kan den nå rykkes inn i sporet.

Kanten av vinkelen kan ikke ses, noe som betyr at vindusplaten kommer inn under muren. For å få limet til å binde, må den gamle malingen og pussen hakkes av murverket. For å få en pen avslutning, bør vindusplaten gå ca. 2 cm forbi falsene på begge sider.

Vindushullet er 80 cm bredt, så med 2 cm på hver side skal platen skjæres i en lengde på 84 cm. De 84 cm strekes opp på platen ved hjelp av en rissepenn og en benkvinkel. Med en rød blyant framheves linjene. Med benkvinkelen merkes det opp hvor platen skal flukte med veggen fram til forkanten.

På den ene siden må det både skjæres av lengden og lages et hakk, så platen kommer de 2 cm ut over veggen. Det er her markert med den røde streken. På den andre enden av platen skal det bare lages et vinkelrett snitt.

Det er igjen markert med rødt. Ute på våtskjæreren skjæres granittplaten til i forhold til oppstrekingen. Når du jobber med fliskutteren, er det viktig at du benytter hørselvern. Bladet etterlater seg et grovt snitt, men det slipes lett glatt ved hjelp av en vinkelsliper med steinblad.

Til slutt strykes snittet over med et bryne. Platen legges opp, så mureren kan kontrollere at den passer til det som er hugget ut. Det gjør den, så nå kan det forvannes. Til å feste platen brukes det vanlig flislim.

Det legges på et godt lag, som er et par cm tykt. Mureren legger forsiktig platen opp på limet. Med vateret liggende på platen bankes den ned med en gummihammer, til den er i vater på tvers av platen.

Den skal naturligvis også være i vater på langs. Så her benyttes det to plastkiler til å klosse opp platen. Med litt reparasjonsmørtel tettes overgangen mellom vindusplate og vegg. Det gjøres både på sidene og under platen.

Reparasjonen glattes ut med en våt radiatorpensel og en fuktig svamp. Etter ca. et døgn er flislimet tørt, så nå kan kilene fjernes og hullene fylles med reparasjonsmørtel. En ny vindusplate i granitt er et flott alternativ til de tradisjonelle tre- eller laminatplatene.

Relaterte artikler

 • Slik blander du sekkevarer

  Slik blander du sekkevarer

  19/08 Puss, mørtel, betong og andre materialer som du kjøper i sekker, kan blandes på ulike måter. Her får du våre tips om hvordan du enklest blander sekkevarer.

 • Sikker vedheft

  Sikker vedheft

  07/07 VIDEO: Vil du være 100 prosent sikker på at flisene sitter fast, kan du bruke dette trickset.

 • Helt fylte fuger

  Helt fylte fuger

  07/07 VIDEO: Får du vasket ut for mye av fugen, eller hvis fugemassen er for tynn når du fuger, vil fugen bli hul. Flisleggeren har et godt og enkelt tricks for hvordan du fyller den opp igjen.

 • Rens flisesnoren

  Rens flisesnoren

  07/07 VIDEO: Har du en flisesnor som ikke er blitt reingjort, er den så godt som ubrukelig til å legge flis med.

 • Gode arbeidsrutiner

  Gode arbeidsrutiner

  07/07 VIDEO: Til godt og effektivt flisearbeid hører gode arbeidsrutiner, som fagmannen viser her.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss