Cookies- og Brukervilkår


Vannkran med fotocelle

Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.


Derfor er det en god og veldig vannbesparende idé å skifte ut den gamle armaturen med en ny, hvor en sensor avgjør når vannet skal renne. Steng først både det varme og det kalde vannet. 

Hvis du ikke kan stenge vannet, må du ikke selv foreta utskiftingen. De to koblingene løsnes med en skiftnøkkel. Du kan eventuelt gi dem et lite slag hvis de sitter fast. Koblingen som holder armaturen fast under vasken må demonteres. Start med en rørtang, og skru av resten med fingrene.

Nå er det bare å dra opp vannkranen. Bruk anledningen til å gjøre rent rundt hullet i vasken. Fjern skiver og mutter på den nye armaturen, og stikk rørene ned gjennom hullet.

På mange nye armaturer følger det med to filtre. De skal plasseres mellom vannrørene og slangene fra armaturen. Filtrene monteres på toppen av kuleventilene. Med filtrene unngår du at det kommer kalk og smuss fra rørene opp i blandebatteriet.

Filtrene spennes fast med en skiftnøkkel. Nå monteres gummipakning og skive, som skal holde vannkranen fast til vasken. Til slutt festes slangene til armaturen.

Vil du gjøre det lett for deg selv, så velg et av de nye blandebatteriene med myke slanger i stedet for kobberrør, da det er betydelig lettere å montere. Du slipper f.eks. å skjære dem til i lengden.

Det åpnes for vannet – og den nye, vannbesparende armaturen er klart til bruk. Temperaturen reguleres på det lille håndtaket, og kranen åpnes først når sensoren registrerer hånden - og stenger umiddelbart når hånden fjernes.

Relaterte artikler

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • VIDEO: Kranen drypper

  VIDEO: Kranen drypper

  15/07 Reservedeler og friske pakninger kan kjøpes til de fleste vannkraner. Men ofte gir det bedre mening å skifte hele armaturet. Se hvordan i denne videoen.

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

 • Unngå luft i rørene

  Unngå luft i rørene

  06/06 VIDEO: Har vannet vært tappet av varmeanlegget, kommer det lett luft i rørene når det fylles på vann igjen. Men det kan lett unngås hvis man følger fagmannens råd.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss