Cookies- og Brukervilkår


Skift lufteventil

En rusten stripe nedover radiatoren er et sikkert tegn på en utetthet som må utbedres.

I 90 % av alle tilfeller skyldes utettheten en defekt pakning rundt luftskruen, og ikke en utett radiator. Før luftskruen kan fjernes, skal vannet være tappet av varmeanlegget. Når luftskruen skal fjernes, bruker man en skiftnøkkel eller en liten vannpumpetang.

Her er det tydelig å se at hampen på luftskruen har gått i oppløsning, noe som er årsaken til den rustne stripen nedover radiatoren. På den nye luftskruen lages det hakk i gjengene med en tang, så hampen henger bedre fast.

Det lille hullet på siden av ventilen skal vende skrått ned og utover når ventilen er montert. Da slipper man å få vann på veggen når radiatoren luftes ut.

Hampen skal legges stramt på, og den må ned i alle rynker på gjengene, for ellers blir den utett igjen i løpet av få år. Etter hampen skal det naturligvis smøres med gjengepasta, så skjøten blir helt tett.

Når gjengene i luftskruen først har fått tak, skrus det helt i med en skiftnøkkel. Da det er messinggjenger, må det ikke strammes altfor hardt. Men hamp og pasta vil nok sikre en tett skjøt. Når den nye ventilen er skrudd i, kan det igjen fylles vann på anlegget.

Relaterte artikler

 • Vannkran med fotocelle

  19/07 VIDEO: Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • VIDEO: Kranen drypper

  VIDEO: Kranen drypper

  15/07 Reservedeler og friske pakninger kan kjøpes til de fleste vannkraner. Men ofte gir det bedre mening å skifte hele armaturet. Se hvordan i denne videoen.

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss