Cookies- og Brukervilkår


Del et rør

Tilpasning av jernrør hører til det grunnleggende VVS-arbeidet. Her viser fagmannen de to teknikkene som finnes.

Vi vil lage et rør på 60 cm, som det merkes opp til med en tommestokk. Røret spennes nå fast i skrustikken. Den enkleste metoden er å bruke en kraftig baufil til å skjære gjennom røret med. Det krever imidlertid en viss nøyaktighet å lage et helt rett snitt.

Man kan oppnå bedre styring på sagen ved å holde den ene hånden på baufilens front. Fordelen ved å bruke en baufil er at man umiddelbart etter avkortingen kan skjære gjenger. Vil man være helt sikker på å få et rett snitt, må man bruke en riktig rørkutter.

Her er det et lite hjul av hardt stål som skjærer gjennom røret. Når det er dreid en omgang, strammes håndtaket i toppen. Dermed senkes hjulet, som så kan skjære dypere i røret.

Etter 5-6 omganger er røret delt i to. Som man ser, kommer det grader i snittet. De må alltid fjernes før det skjæres gjenger. Til det benyttes det en brosj, som også kalles en avgrader, av fagmannen.

Brosjen presses inn i røret, hvorpå det dreies noen omganger. Den lille mengden med jern som ble presset inn i røret ved delingen freses dermed ut. Fordelene ved rørkutteren er at den sikrer et rett snitt og at arbeidet går raskere.

Relaterte artikler

 • Vannkran med fotocelle

  19/07 VIDEO: Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • VIDEO: Kranen drypper

  VIDEO: Kranen drypper

  15/07 Reservedeler og friske pakninger kan kjøpes til de fleste vannkraner. Men ofte gir det bedre mening å skifte hele armaturet. Se hvordan i denne videoen.

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss