Cookies- og Brukervilkår


Skjøting av jernrør

En forutsetning for å utføre VVS-arbeid er at man kan lage en tett skjøt mellom to jernrør. Skjøtene benyttes bl.a. hvis det skal monteres et T-stykke, skiftes ut et rør eller monteres en stoppekran.

Når det skal skjøtes jernrør, må det først være dreid gjenger i endene, i tillegg til at rørene skal være innsatt med hamp og gjengepasta. Her vil vi skjøte to rør med et T-stykke. Røret er spent fast i kjedeskrustikken, før T-stykket skrus på.

Til å skru T-stykket helt i bunnen av det 1,5 cm lange gjengepartiet bruker man en rørtang. Ved skjøting av jernrør behøver man ikke å være redd for å dra til for hardt. Når T-stykket er på plass, skrur man i det neste røret. Igjen benyttes rørtangen. Ytterst skrur vi i en stoppekran.

Kranens gjenger er av messing, så her må det dras til forsiktig for ikke å ødelegge gjengene i den myke messingen. Skal rørene males, bør alle rester av hamp fjernes. Det gjøres enklest med bladet på en baufil.

Det sages lett rundt hele skjøten, noe som river av den overflødige hampen.Skal skjøten bli helt perfekt, skrubbes den med en stålbørste, før de siste stumpene brennes av med en lighter. Finpuss med stålbørsten, og skjøten er helt ren.

Relaterte artikler

 • Vannkran med fotocelle

  19/07 VIDEO: Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • VIDEO: Kranen drypper

  VIDEO: Kranen drypper

  15/07 Reservedeler og friske pakninger kan kjøpes til de fleste vannkraner. Men ofte gir det bedre mening å skifte hele armaturet. Se hvordan i denne videoen.

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss